Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Astım Çalışma Grubu eski Başkanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, obezite ile astım arasındaki ilişkinin çok çarpıcı olduğunu belirterek, "Obezite hastalarında astım çok ciddi seyrediyor. Astım zemini olan obezlerde, astıma yakalanma riski de çok fazla" dedi.
Prof. Dr. Tutluoğlu, obezitenin, astımın kontrol altına alınmasını güçleştirdiği için astım hastalarının ideal kilolarına bir an önce ulaşmaları gerektiğini söyledi.
Tutluoğlu, astımda, ister alerjik olsun, ister alerji dışı astım olsun, mutlaka hava yollarında bir iltihap bulunduğunu ve "medyatör" denilen bir madde salgılamaya başlandığını ifade ederek, "Bunlar çok karmaşık bir mekanizmayla, hava yollarında daralmaya, üst kaslarda kasılmaya, tıkanmaya yol açıyor. Bazen ölüme kadar gidebilen durumlar yaşanıyor. Dolayısıyla bu iltihap, ister alerji ile oluşsun, ister alerji dışı kaynaklansın zaptetmek lazım. Hastaları kontrol altında tutmamız lazım" dedi.
Astım hastalarında, bazı yan hastalıkların tedaviyi güçleştirdiğini anlatan Tutluoğulu, "Astımlı hastalarda sinüzit çok fazla olur. Bunun çok ciddi bir şekilde sorgulanıp tedavi edilmesi gerekiyor. Yoksa, astımı sinüzit iyileşmeden kontrol altına alamıyoruz. Obezite astım ilişkisi de çok çarpıcı. Obez olan kişilerde astım çok ciddi seyrediyor. Astım zemini olan obezlerde, astıma yakalanma riski çok fazla. Dolayısıyla, astım hastalarının ideal kilolarına bir an önce ulaşmaları gerekiyor" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Tutuluoğlu, astımlı hastaların yüzde 30’unun hala sigara içtiğini ifade ederek, tedavi sırasında kullanılan ve hastalığı kontrol altında tutması gereken kortizonlu ilaçların da bu sebeple etkisinin azaldığına dikkati çekti.
"İlaçlardan istenilen randıman alınamıyor. Astım hastalarının kesinlikle sigara içmemesi ve sigara içilen yerde dahi bulunmaması gerekiyor. Yoksa tedavi çok güçleşiyor" şeklinde konuşan Prof. Dr. Tutluoğlu, şöyle devam etti: "Reflü, astım hastalarında yine kontrolü güçleştiren etkilerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Bazen astımla ilgili olarak refere edilen hastaların yüzde 10’unda ya da 20’sinde psikolojik "Vokal kord disfonksiyonu" yani, ses tellerinin kötü çalışması, dediğimiz tablo görülebiliyor. Hasta, yıllardır boşu boşuna astım tedavisi görmüş oluyor. Böyle, ciddi astım ilaçlarının kullanıldığı, ancak tedavi edilemeyen hastalarda bu durumun da araştırılması gerekmektedir. Ses tellerinde fonksiyon bozukluğu olup olmadığına bakılması gerekiyor. Bunun kökeninde de psikolojik etkenler ağır basıyor. Bu durum da bayanlarda daha çok görülüyor. Belli bir noktaya gelene kadar tedaviye devam edip, hastalık kontrol altına alındıysa belki belli bir süre ilaç tedavisine ara verebiliyoruz. Ancak bu çok az hastada başarılabilen bir durumdur. Astım, kökten geçen bir hastalık değil. Astım yaşam boyu devam eden bir hastalıktır."
-"ALERJİ TEDAVİ EDİLMEZSE ASTIMA GİDEBİLİR"-
Prof. Dr. Tutluoğlu, alerjinin de kontrol altına alınmadığı zaman astıma kadar ilerleyebileceğini söyledi.
Alerjinin, genlerle ortaya çıkan bir bozukluk olduğunu vurgulayan Tutluoğlu, ancak doğuştan oluşan alerjik zeminin sadece anne babadan ya da yakın akrabalardan geçmesinin gerekmediğini belirtti.
"Kişinin kendi kendinde de böyle bir bozukluk olabiliyor. Bu zeminde kişi doğumdan sonra değişik alerji yapıcı maddelerle yoğun bir şekilde karşı karşıya kaldığı zaman, o kişide alerjik belirtiler ortaya çıkmaya başlıyor" şeklinde konuşan Tutluoğlu, ancak o alerjik bünyenin alerjenlere maruz kalmadığı zaman yaşam boyu uykuda kalabileceğini anlattı.
Tutluoğlu, erken bebeklik döneminde alerjinin kendisini ciltte gösterdiğini, ama ondan sonra gıda alerjileri, burunda birtakım alerji türleri ile durumun astıma kadar ilerleyebildiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Çocuklarda, özellikle erken bebeklik dönemlerinden itibaren, köylerde, çiftliklerde büyüyenlerde alerji daha az görülüyor. O ortamda ’endetoksin’ denen birtakım mikrobik ve hayvanlardan kaynaklanan toksinlere erken dönemde maruz kalmanın alerjiye karşı koruyucu bir etkisi olduğu söyleniyor. Buna karşı şehirde büyüyen bir çocuk, evde kapalı bir ortamda sürekli alerjenlere maruz kalarak büyümeye başlıyor. Bu da o çocukta alerji gelişme riskini çok daha fazla artırıyor. Üzerinde durulması gereken bir diğer nokta ise gebelikte ya da gebelik sonrası çocuğun sigara dumanına maruz kalmasıdır. Bu durum alerjik zeminde olan bir çocuğun ilerleyen yaşlarında alerji gelişimini çok çok artırıyor. Hamiliyken annenin sigara içmemesi, doğumdan sonra çocuğun bulunduğu kapalı ortamda yani evin hiçbir yerinde sigara içilmemesi, alınması gereken önlemlerin başında söylenebilir."
Obezite, astım tedavisini güçleştiriyor
Prof. Dr. Tutluoğlu, obezitenin, astımın kontrol altına alınmasını güçleştirdiği için astım hastalarının ideal kilolarına bir an önce ulaşmaları gerektiğini söyledi.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 3168 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Obeziteyle mücadelede farkındalığı artırmak için vatandaşlara "eğitimlerle" ulaşılıyorSağlık Bakanlığınca, "Obezite ile Mücadele ve Fiziksel Aktivite 2024-2028 Eylem Planı" kapsamında, 10 ayda yaklaşık 800 bin kişiye eğitim verildi, okullarda da yaklaşık 2 milyon öğrenci ve okul personeline bilgilendirme yapıldı.
Gaziantep'teki obezite merkezine başvuruların yüzde 70'i kadınGaziantep'te yaklaşık 2,5 yıl önce faaliyete geçen obezite merkezi, bugüne kadar 8 bine yakın hastaya hizmet verdi.
Medipol Sağlık Grubu'ndan obezite değerlendirmesiMedipol Pendik Üniversite Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Gök, obezitenin insanın yaşam süresini kısaltan çok ciddi bir sorun olduğunu ve birçok hastalığı tetiklediğini bildirdi.
Diyet Uzmanı Başkülekçi: "Çocuklarda Obeziteye Dikkat"Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Başkülekçi, çocuklarda son yıllarda hızla artan obezite sorununa dikkat çekti.
- 12:43 - Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildi
- 11:53 - ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısı
- 11:38 - AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret etti
- 11:23 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyor
- 11:23 - DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısı
- 11:23 - Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısı
- 11:03 - Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldı
- 00:03 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:
- 23:33 - İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıda bir doktor ve çok sayıda hasta yaralandı
- 22:48 - New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştı
- 22:43 - Samsun'da usta öğreticiler ile öğrencilere ağız ve diş sağlığı semineri verildi
- 22:43 - Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 645 kişinin öldüğünü açıkladı
- 21:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması yarına ertelendi
- 21:28 - DSÖ: M çiçeği virüsü uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu oluşturmaya devam ediyor
- 20:18 - Kosova'nın tek Türk Belediyesi Mamuşa'da Genel Aile Sağlık Merkezi açıldı
- 18:28 - Sağlık Bakanlığından "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı
- 18:18 - Erzurum'da 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü kutlandı
- 17:43 - Yağlıdere'de akılcı ilaç kullanımı konusunda vatandaşlar bilgilendirildi
- 17:13 - Kızıltepe Devlet Hastanesinde Anjiyo Ünitesi hizmete girdi
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim