• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

'Numaralı gözlük, ilerlemeyi durdurmuyor'

'Numaralı gözlük, ilerlemeyi durdurmuyor'
Uzağı net görememe sorunu olan miyopi hakkında bilgiler veren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Helin Yaldız, numaralı gözlük kullanımının miyopi ilerlemesini durdurmadığını fakat gözlük kullanmamanın daha hızlı ilerlemeye sebep olduğunu söyledi.


Uzağı net görememe sorunu olan miyopi hakkında bilgiler veren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Helin Yaldız, numaralı gözlük kullanımının miyopi ilerlemesini durdurmadığını fakat gözlük kullanmamanın daha hızlı ilerlemeye sebep olduğunu söyledi.

Yakının net, uzağın bulanık görüldüğü miyopi hakkında konuşan belirten Atagöz Göz Hastalıkları Dal Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Helin Yaldız, numaralı gözlük veya lens kullanımının hastalığın ilerlemesini durdurmadığını fakat kullanmamanın daha hızlı ilerlemesine sebep olduğunu ifade ederek, "Miyopinin ortaya çıkışında genetik faktörler ön planda olmakla birlikte yakın mesafede uzun süre vakit geçirme miyopi için risk faktörüdür. Kitap, bilgisayar veya telefonun göze yakın tutulması ve uzun süre kullanılması miyopi gelişiminde artış ve numaranın ilerlemesinde hızlanma ile ilişkili olabilmektedir. Gözlüğü takmak ilerlemeyi durdurmaz ancak gözlük takılmaz ise özellikle çocuklarda ilerleme daha hızlı olabilir" bilgisini verdi.

"En sık 6-13 yaş arası başlıyor"

Miyopinin en sık başladığı yaşın 6-13 yaş arası olduğunu belirten Op. Dr. Yaldız, "Miyopi yakındaki nesnelerin net, uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü kırma kusurudur. Miyoplarda ışık, yanlış kırıldığından görüntü retinanın önünde oluşur. Miyopi her yaşta başlayabilir ancak en sık 6-13 yaş arası başlar. Çocukluk çağı ve ergenlikte hızlı ilerleyebilir. Yetişkinlerde de ilerleme bazen devam edebilir. Göz yorgunluğu ve baş ağrısı bu hastalığın en sık görülen belirtileridir. Miyopide genetik önemli bir faktördür" diye konuştu.

Miyopinin belirtileri

Baş ağrısı ve göz yorgunluğunun miyopinin belirtisi olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yaldız, "Miyoplarda uzağı bulanık görme, net görebilmek için gözleri kısma, göz yorgunluğu, baş ağrısı en sık belirtilerdir. Erken çocuklukta televizyona yakından bakma, okul çağındaki çocuklarda tahtayı bulanık görme en sık belirtidir'' dedi.

Laser göz ameliyatı ile tedavi edilebilir

Miyopinin akıllı göz merceği ve laser göz ameliyatlarıyla tedavi edilebileceğini vurgulayan Dr. Yaldız, şunları söyledi:

"Miyopi rutin göz muayenesinde tespit edilebilir; gözlük, kontakt lens ile görüntünün retinaya odaklanması sağlanır. Gözlük veya kontakt lens kullanmak istemeyen hastalarda engel bir durum yoksa laser göz ameliyatı seçeneklerinden uygun olan ile düzeltme sağlanabilir. Yapay göz içi mercekler bazı durumlarda miyopinin düzeltilmesi için tercih edilmektedir."

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 11000 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim