Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. Emin Ersoy, obezitenin her geçen gün yaygınlaştığına dikkat çekerek, özellikle fast food gıdalardan uzak durulması ve hareketli bir yaşam biçiminin belirlenmesi tavsiyesinde bulundu.
"NÜFUSUMUZUN YÜZDE 30'U OBEZ"
Türkiye'de yapılan bilimsel araştırmalarda, erkeklerdeki obezite oranının yüzde 20'lerde, kadınlarda ise yüzde 40'ın üzerinde olduğu vurgulayan Ersoy, "Toplam nüfusumuz baz alındığında da nüfusumuzun yüzde 30'unun obez olduğu ortaya konulmuş durumda. Yani Türkiye'de her 5 erkekten biri obez. Kadınlarda ise 3 kişiden 1'inde obezite sorunu var. Bunlar son derece ciddi ve üzerinde durulması gereken veriler. Çocuklara baktığımızda obezite yüzde 10 ve bu da yüksek bir rakam" dedi.
"700 BİN KANSER VAKASININ FAZLA KİLOLU YA DA OBEZ OLDUĞU SAPTANDI"
Soruna sadece obezite hastalığı olarak bakmanın yanlış olduğuna dikkat çeken Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, "Ne yazık ki hekimler olarak sadece obezite ile mücadele etmiyoruz. Obeziteye bağlı ölümcül rahatsızlıklar daha da endişe verici" ifadelerini kaydetti
İngiltere'de 700 bin kanser vakasının fazla kilolu ya da obez olduğunun saptandığını bildiren Prof. Dr. Ersoy, ülkede 2035 yılına kadar her 4 yetişkinden 3'nün obez olacağının tahmin edildiğini kaydetti. Prof. Dr. Ersoy, Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırma ile ilgili de şu yorumu yaptı: "Amerika'da yapılan bir çalışmada tüm kanserlerin yüzde 3,2'sinin obeziteye bağlı olduğu tespit edilmiş. Bu ülkede her yıl 102-135 bin arasında yeni kanser vakası tespit ediliyor. 2020 yılında ise dünya genelindeki kanser vakalarının yarısının bir şekilde obezite ile ilişkili olacağı hesaplanıyor. Gerek yaşam şartlarının ağırlığı gerekse kötü beslenme alışkanlıkları ya da koşulları dünya genelinde obezitenin hızla artmasına neden oluyor" şeklinde konuştu.
"OBEZİTEDE SORUN GÖRÜNTÜSEL OLMAKTAN ÖTE SAĞLIK PROBLEMLERİDİR"
Obezitede asıl problemin görüntüsel olmaktan çok, sağlıkla ilgili yaşanılan problemler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ersoy, obez hastaların yarısından fazlasının, yüksek tansiyon, diyabet, kalp ve solunum sistemi hastalıkları, eklem hastalıkları gibi problemlerle mücadele ederken, asıl önemli olanın ise bu hastalarda görülme sıklığı oldukça artan kanser olguları olduğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Ersoy, meme, kalın barsak, prostat kanserlerinin de obez insanlarda daha sıklıkla görüldüğünü bildirdi.
"ŞEKER VE FASTFOOD GIDALARDAN UZAK DURUN"
Obeziteye karşı aktif önlem alınmaması durumunda gelecek nesillerin büyük tehlike altında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ersoy, "Çocuklar daha fazla hareket ederek enerji harcamalılar. Bilgisayar ve tabletler hareketi engelleyen en önemli faktörler. Oyun amaçlı olarak her an elde tablet olmamalı. Tabii ki obezlerde tedavi de göz ardı edilmemeli. Obeziteye bağlı problemlerden uzaklaşmak için mutlak bu problem çözülmeli. Öncelikle cerrahisiz, tıbbi olan tedavileri öneriyoruz. Ancak gerek olduğunda cerrahi tedaviler ile bu önemli sorun mutlaka çözülmeli. Önümüzdeki yıllarda ülkelerin savaşmaları gerekli en önemli sağlık problemi obezite olacak. Bu problem ülkelerin üretim güçlerini azaltacak ve sağlık giderlerini önemli olarak artıracak. Çözüm, nüfusun obez olmasını önlemekte, obez olanların ise hızla tedavilerini sağlamakta. Ve unutmayalım ki mevcut veriler sadece aysbergin görünen yüzü" değerlendirmesinde bulundu.