Tıbbın her alanında yaşanan teknolojik gelişmeler estetik cerrahide de yeniliklerin önünü açıyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ferit Demirkan; geçmişten günümüze burun estetiğinde kullanılan teknikleri, yapılan hataları ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı...
KİŞİYE ÖZEL ESTETİK
Geçmişte yapılan burunların çok küçük ve birbirine çok benzediğini görüyoruz. Günümüzdeki estetik anlayışı değişti mi?
80'lerden bu yana plastik cerrahi çok gelişti. Herkes, benzer teknik ve yöntemle ameliyat edilince birbirine benzeyen burunlar ortaya çıktı. Aynı zamanda hastalar da o dönemlerde burunlarına estetik yapıldığının fark edilmesini istiyordu. Şimdi ise kimse burnunun ameliyatlı gibi görünmesini istemiyor.
Hastaların beklentileri de çok değişti, değil mi?
Hastalar artık ne istediklerini biliyor. Doktorlar günümüzde, her bir burun ameliyatı için ayrı bir algoritma çıkarıyor; neyi yapması gerektiğini planlıyor ve yapabiliyor. Kişiye özel estetik cerrahi çok iyi bir konsept çünkü her hasta kemik ve cilt yapısı ile özel. Operasyon sonrası alınacak sonuç da yine ona özel oluyor. Yani; benzer altyapı yoksa hastaya Diana Ross ya da Michael Jackson burnu yapmak mümkün değil.
Eski tekniklerle yapılan burunların elden geçirilmesi gerekli mi?
Aslında yeniden yapılması gereken pek çok vaka karşımıza çıkıyor. Bunun nedeni sadece estetik görünüm de değil. Bu ameliyatlarda soluk alma, çökme, kemik erimesi gibi problemler ortaya çıkabiliyor.
BOTOKSLA DÜZELMEZ
İkinci ameliyatlarda burnu nasıl düzeltiyorsunuz?
Burun orta direğindeki (septum) erime ve çökmeleri gidermek ve havayolunu açmak için, kıkırdak takviyesi yapmamız gerekiyor. Aynı takviyeler, aşırı kalkık veya geriye doğru küçültülmüş burunları düzeltmek için de gerekli. Bunun için de kulaktan ya da kaburgadan alınan kıkırdağı burna yerleştiriyoruz. Teknik artık buna olanak veriyor.
Hatalı yapılan burunlar botoks ile düzelebilir mi?
Botoks ile düzelme olmuyor ama bazen dolgu malzemesi kullanılıyon
. Burnun ucundaki ve burnun sırtındaki ufak tefek sorunlar dolgu maddeleri ile rötuşlanabilir.
İSTEDİĞİNİZ BURUN SİZE UYMAYABİLİR
Elinde fotoğrafla gelip başkasının burnunu isteyen hastalar oluyor mu?
Elbette oluyor ve ben hastanın bunu yapması gerektiğini de düşünüyorum. Hastanın, ne istediğini doktoruna anlatabilmesi açısından önemli... Elindeki resme bakarak hastanın kendisini için nasıl bir burun hayal ettiğini öğrenebiliriz. Ancak bizim de ona nasıl bir burnu olması gerektiğini gerçekçi bir dille anlatmamız gerekiyor. Beklenti yönetiminin; estetik cerrahide, memnuniyet açısından en kritik noktalardan biri olduğunu düşünüyorum. Bu noktada burun ameliyatı olacak hastalara, "Elinizde bir resimle gidin ama doktorunuzu dinleyin; illa o burnu yapacak doktoru aramayın" uyarısı yapmak istiyorum.
Estetiğe karar vermeden önce birkaç görüş alınmalı mı?
Elbette ikinci, hatta üçüncü bir görüş alınabilir. Doktorunuz başkasının burunlarına bakarak değil, sizin profiliniz üzerinde yapacağı simü
lasyon çalışmasına göre karar verecektir.
DOĞAL GÖRÜNÜM İÇİN 'ALTIN ORAN'
Eskinin hokka burunlarının yerini günümüzde büyük ve doğal görünümlü burunlar mı aldı? Güzellik anlayışı değişiyor mu?
Elbette, güzellik anlayışında bir değişim söz konusu. Güzellik göreceli bir kavram olsa da evrensel olarak kabul edilen güzellik normları var. Şu andaki tren doğallık yönünde...
Doğallığı nasıl sağlıyorsunuz?
Günümüz teknolojisi 'altın oran' olarak bilinen Fibonacci (Fi) sayısını dikkate alarak, doğal görünümlü burun ameliyatları yapma imkanı tanıyor. Doğada her yerde olan bu oran; insan yapısı güzelliklerde de mutlaka karşımıza çıkıyor. Biz de bu oranı dikkate alarak, hastamızı doğal ve güzel bir burna kavuşturuyoruz.
ASLA MÜKEMMEL BİR BURNU OLAMAZDI
Michael Jackson'ın sayısız burun ameliyatı geçirdiği biliniyor. Jackson, yaşasaydı; bir gün istediği burna sahip olabilir miydi?
Michael Jackson'ın burnu da, ölümü gibi doktorların hastanın isteğine alet olması halinde, ne gibi sonuçlar doğurabileceğini gösteren bir örnektir. Jackson'un, Diana Ross'a benzemek istediği söyleniyordu.
Bu mümkün müydü?
Büyük ve kalın derisi olan bir burnun, ince bir kadın burnuna dönüşmesi zaten mümkün olamazdı. Michael Jackson'un burnu için "Düzeltilebilirdi" diyebiliriz ama bu bir estetik ameliyat değil, onarım cerrahisi olurdu. Onarım cerrahisinde; başka bir yerden doku ve deri alınması gerekiyor ama iz kalabiliyor ve maalesef doğal görünümlü bir burun oluşmuyor. Yani, Michael Jackson, yaşasaydı da asla mükemmel bir burnu olmayacaktı!
NEFES DARLIĞI OLUŞUR
Burundaki çökme ve erime sorunları yaşlanmayı hızlandırıyor mu?
Her insanın burnunda yaşa bağlı olarak bir miktar apopitoz (fizyolojik bir hücre ölüm şekli) yaşanacakken, operasyon geçirenlerde bu durum daha hızlı ortaya çıkıyor. Ayrıca nefes darlığı, sinüzit gibi sorunların ortaya çıkmasına sıkça rastlanıyor. Performans düşüklüğü, halsizlik, baş ağrısı, oral hijyenin bozulması, diş problemleri, ağız kokusu, ses değişikliği, faranjit, öksürük ve akciğer rahatsızlıkları gibi birbirine bağlı rahatsızlıklar da tetiklenebiliyor.
ESRA TÜZÜN
Nokta burunlar kaburga kemiği ile onarılıyor
Burun estetiğinde teknoloji çok ilerledi. Aşırı kalkık ve geriye doğru küçültülmüş burunları düzeltebilmek için artık hastanın kulağı ya da kaburga kemiğinden alınan kıkırdak kullanılıyor
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 5170 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Şarkıcı Işın Karaca'ya, "saçkıran" için kök hücre tedavisine başlandı"Alopesi üniversalis" hastalığı nedeniyle kaybettiği saçlarına kavuşmak için Antalya'da kök hücre tedavisine başlanan sanatçı Işın Karaca, "Kök hücre beni çok heyecanlandırdı." dedi.
Dünya Genelinde 56 Milyon Kişi Saç Dökülmesiyle Mücadele EdiyorDünya çapında 56 milyon insan saç dökülmesiyle mücadele ederken, bu soruna kalıcı bir çözüm bulmak isteyenler saç ekimi merkezlerinin kapısını çalıyor.
Güzellik Uzmanı Çiğdem Koç: “Günlük Bakımı Aksatmayın”Cilt bakımının her yaşta önemli olduğuna dikkat çeken Güzellik Uzmanı Çiğdem Koç, "Daha sağlıklı cilde sahip bir nesil yetiştirebilmemiz için Z...
Medart Hair Clinic : ’Saç Ekimi Artık Daha Ulaşılabilir Bir Sağlık Hizmeti’MedArt Hair Clinic başhekimi Dr. Tuna Tantan Williams, saç ekimi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim