• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 11 °C

Niye birbirimize sarılırız?

Niye birbirimize sarılırız?
Hiç birine sarıldığınızdaki ruhunuzda bazı şeylerin değiştiğini hissettiniz mi? İnsan ırkı fiziksel temastan ciddi anlamla etkilenen varlıklardır...

İnsan ırkı fiziksel temastan ciddi anlamla etkilenen varlıklardır. Birine dokunduğumuzda beynimiz oksitosin adı verilen rahatlatıcı bir hormon/nörotransmiter salgılar. Bu hormonun diğer adı da “sarılma hormonu”dur.

Milliyet'teki habere göre, oksitosinin görevleri arasında doğumu kontrol etmek, doğum sonrası süt salgılanmasını harekete geçirmek, insanlar arasındaki bağı güçlendirmek ve fiziksel cinsel teması sağlamak vardır. yapılan araştırmalar oksitosinin birleştirme ve doğumdan başka işlevleri olduğunu da göstermiştir. Bu hormon vücudunuzda dolaşmaya başladığında huzurlu ve mutlu bir ruh haline bürünürüz. Bize dokunan kişiye karşı duygusal bir bağ hissederiz. Ancak oksitosin sosyal benliğimizi sadece olumlu anlamda etkilemez. Bazı kötü etkileri de bulunmaktadır. İşte oksitosin hormonunun bilmediğiniz iyi ve kötü etkileri…

İnsanları analiz etmeye yardımcı olur
Oksitosin reseptörlerinin çoğu beynin amigdala bölümünde yer alır. Birini asık suratlı gördüğünüzde onun üzüldüğünü düşünmenizin sebebi amigdalanın fiziksel ipucundan yola çıkarak buna duygusal bir mana vermesidir. Yani oksitosin hormonu kişilerin ruh halini anlamamıza yardımcı olur.

Kıskançlığı artırır
Oksitosin kişilerin birbirine ısınmasında yardımcı olur. Ancak aynı zamanda kıskançlık duygusunu da artırdığı görülmüştür. İsrail Haifa Üniversitesi’nden araştırmacılar 56 kişinin yarısına etkisiz bir ilaç verirken diğer yarısına oksitosin hormonu verdiler. Ardından hayali bir kahramanla bir oyun oynamalarını söylediler. Oyun sonucunda 3 tane sonuç ortaya çıktı: Hayali kahraman kazandı, daha çok para kaybetti ve sonuç eşit oldu. oksitosin verilen kişilerin hayali kahraman kazandığında çok daha kıskanç olduğu ancak sonuç eşitken hiçbir şey hissetmediği görüldü.

Daha cömert olmanızı sağlar
Zürih Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada teste tabi tutulan 178 kişiden bir kısmına oksitosin spreyi sıkılırken diğerlerine etkisiz bir sprey püskürtüldü. Ve hayali bir işe para yatırmaları istendi. Oksitosinin kullanıldığı kişilerin çok daha fazla para yatırması ise araştırmacıların dikkatini çekti. Yani bu hormon kişilerin paraya bakış açısını da etkiliyor.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3221 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim