• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

Nezleden kaçmak zor, kurtulmak kolay

Nezleden kaçmak zor, kurtulmak kolay
Sonbahar aylarında sıklıkla görülen nezle konusunda uyaran uzmanlar, gribe göre daha hafif atlatılan nezlenin aşısının bulunmadığını belirtti.

Medical Park Bursa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Vasıf Soysal, nezlenin daha çok hava yolu ve temas ile bulaşan, yakalanılmamasının neredeyse imkânsız birhastalıkolduğunu söyledi. Soysal, "Viral enfeksiyonlar özellikle sonbahar ve kış aylarında salgınlar yapmaktadır. Bu dönemlerdeki ısı değişiklikleri vücut direncini düşürerek virüs ve bakterilerin hastalık yapmasına neden olurlar." dedi.

Gribin bulaşma yollarıyla ilgili bilgi veren Dr. Sosyal, şöyle konuştu: "Hasta kişilerle direkt temas, tokalaşma, öpüşme ile enfekte kişilerin salgıları veya solunumu ile kontamine olan yiyecek, içecek ve giyecekler ile, hava yolu ile damlacık enfeksiyonu şeklinde bulaşma gerçekleşebilir. Nezle özellikle toplu yaşanılan yerlerde (okul, kreş, hapishane ve işyerlerinde) hızla yayılır."

Hastalığın kuluçka döneminin 2 ila 5 gün olduğunu söyleyen Soysal, bu dönemde subfebril ateş, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık gibi belirtilerin görülebileceğini ve sonra klinik tablonun yerleşeceğini kaydetti. Soysal, şu bilgileri aktardı: "Burun tıkanıklığı, sulu burun akıntısı, hapşırma, boğazda gıcıklanma, yanma, öksürük, baş ağrısı, ses değişiklikleri ile başlayan nezle sonucu tüm vücutta ağrı olur. Bu tablo 2 –3 gün sürer. Viral enfeksiyonun üzerine bakteriyal bir enfeksiyon eklenmezse 5 –7 günde klinik tablo düzelir."

SULU YİYECEK VE BOL SEBZE TÜKETİMİ ŞART

Nezlenin genelde istirahat, sulu yiyecekler ve bol sebze meyve tüketimi ile 3 –5 gün de atlatılacağını belirten Soysal, şu önerilerde bulundu: "Bu dönemde antibiyotik verilmez, çünkü viral enfeksiyonlarda antibiyotiğin yeri yoktur. Ancak hastaların çoğunda bakteriyel enfeksiyon gelişebilir, bu durumda uygun antibiyotik verilmesi gerekir. Bunun dışında hastanın şikâyetlerini azaltmak amacıyla ağrı kesici-ateş düşürücüler, antihistaminik ilaçlar ve burun açıcı ilaçlar verilebilir."

Hastanın dikkat edebileceği en önemli hususların soğuktan korunma ve hastalarla yakın temasta olmamak olduğunu belirten Soysal, nezlenin aşısının olmadığını da sözlerine ekledi.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 15510 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim