• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Nefes darlığı, kalp hastalığı habercisi olabiliyor

Nefes darlığı, kalp hastalığı habercisi olabiliyor
Kalp hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan nefes darlığı yavaş ilerliyor. Bu nedenle fark etmek zaman alabiliyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, az efor sarf etmesine rağmen eskiye oranla daha çabuk yorulan ve nefes nefese kalan kişilerin bu belirtileri önemseyerek, bir kardiyoloji uzmanına görünmelerini tavsiye ediyor.

Nefes darlığı belirtilerinin altında çoğu zaman kalbe bağlı hastalıklar yattığını ifade eden Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, ciddiye alınması gereken bu sorun hakkında bilgi veriyor. Nefes darlığının en sık kalp yetmezliğinde görüldüğünü vurgulayan Doç. Dr. Ökmen, bu faktörlerin başında koroner arter hastalığı denilen damar tıkanıklığının geldiğini ifade ediyor:

"Kalp damarlarının tıkanması, tıkanan damarın işlevini yitirmesi, kalp kasının iyi kasılamaması sonucunda kalp yetmezliği ve buna bağlı olarak nefes darlığı ortaya çıkıyor."

Hipertansiyon hastaları daha dikkatli olmalı
Türkiye’de nüfusun üçte birinin hipertansiyon hastası olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Ertan Ökmen, “Yolda yürürken, merdiven çıkarken görülen nefes darlığı hekim olarak bize kalp hastalıklarını düşündürüyor. Bu nedenle kalp yetmezliği, hipertansiyon ve damar tıkanıklığı gibi nedenler araştırılmalı uyarısında bulunuyor.

Ayrıca kalp kapakçıkları ile ilgili hastalıkların da ileri evrelerde nefes darlığına neden olabildiğini belirten Doç. Dr. Ertan, kan basıncının neden olduğu iki tür nefes darlığı olduğunu söyleyerek şöyle devam ediyor: "Birinde kalbi büyüterek kalp yetmezliği yapıyor; diğerinde ise kalbin esnekliğini azaltıp, kalp duvarlarını kalınlaştırarak aynı sorunlara neden oluyor."

Nefes darlığı şikayeti ile kardiyoloji bölümüne başvuran hastaya, öncelikle hipertansiyon, ailede veya kendisinde kalp krizi hikayesi ve damar tıkanıklığı olup olmadığının sorulduğunu hatırlatan Doç. Dr. Ertan Ökmen, rahatsızlıkta sigara kullanımının da akciğerlerin yanı sıra damar tıkanıklığına da neden olduğu için önem taşıdığının altını çiziyor.

Nedeni yüzde 90 belirlenebiliyor
Kalbi dinleyerek kapakçıklarla ilgili bazı uyarı ve sinyaller alınabildiğini belirten Doç. Dr. Ökmen, "Geçirilmiş bir kalp krizi nefes darlığına neden olabiliyor. Bu EKG (Elektrokardiyogram) ile görülebiliyor. Efor testi ile bandın üzerinde yürüyen hastada nefes darlığı hangi koşullarda, kaçıncı dakikada, kaç metre yürümeyle ortaya çıkıyor, yürürken kan basıncı yükseliyor mu öğrenilebiliyor" diyor. Nefes darlığının kalpten kaynaklanıp kaynaklanmadığı teşhisini koyduran testin ise şüphesiz ekokardiyografi ile değerlendirme olduğunu, bu test ile kalbin gücünün, büyüklüğünün, fonksiyonlarının, kas kalınlığının, kapakçıklarının ve yapısal bozukluklarının rahatlıkla ortaya koyulabildiğini ifade ediyor. Doç. Dr. Ertan Ökmen, bu testlerden elde edilen veriler sonucunda nefes darlığının kalbe ait olup olmadığının yüzde 90 oranında belirlenebildiğini sözlerine ekliyor.

Bu işaretleri ciddiye alın
Nefes darlığı şikayeti başlayan kişilerin,
• Ailelerinde erken yaşta kalp hastalığı hikayesi varsa,
• Sigara içiyorlarsa,
• Diyabetiklerse,
• İleri derecede şişmanlarsa,
• Hipertansiyonları varsa,
• Aşırı stresli yaşıyorlarsa,
• Yüksek tuz tüketimi varsa,

En kısa sürede bir kardiyoloji uzmanı ile görüşmeleri öneriliyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4857 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim