• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

Nedir Bu Kolik Ağlamaları?

Nedir Bu Kolik Ağlamaları?
Doğumdan sonra eve geldiğinizde bebeğiniz sık sık emer, altına kirletir, uyur ve ara sıra ağlar. Kısaca ilk haftalar bebek bakımı konusunda sizi çok üzmeyebilir. Ama ikinci veya üçüncü haftadan sonra birden bebeğinizi tanıyamaz hale gelirsiniz.

Çünkü nedenini anlayamadığınız ve sakinleştiremediğiniz ağlama krizlerinin başladığını görürüsünüz.

Aslında bütün bebekler ağlar. Özellikle ilk 3 ay çoğu bebek hem çok ağlar hem de huzursuzdur.  Ama susturulamaz ve sakinleştiremediğiniz ağlama krizleri sıklıkla koliktir. Kısaca tamamen sağlıklı olarak büyüyüp gelişen bebeklerde sıklıkla günün belli saatlerinde olan,  yüksek sesle, yatıştırılamayan ve başka bir nedene bağlamayan ağlama krizleri olarak tanımlanır.

Kolik ilk kez 1954 yılında Wessel tarafından tanımlanan üç haftadan uzun süre, haftada üç günden ve günde 3 saatten fazla devam eden ağlama krizleri olarak tanımlanmıştır. Farklı tanımlamalar yapılsa da en sık Wessel tanımlaması  (üçler kuralı) kullanılır. Kolik ağlamaları sıklıkla 2. haftadan sonra başlar 6-8 hafta arası pik yapar daha sonra 3 veya 4 ayda kendiliğinden geçer.  Kolik ağlamaları doktora en sık başvuru nedenidir. Bebekleri yaklaşık %8-40 oranında görülür.

Kolik Neden Olur?

İlk aylarda anne babaları çok yoran ve yetersizlik hissine neden olan kolik ağlamalarının esas nedeni tam olarak bilinmemektedir. Günümüzde hala nedeni bilinmediği için çözüm arayışları gerek aileleri gerekse doktorları zor durumda bırakmaktadır. Neden olarak sindirim sitemi, biyolojik, psikosoyal ve nörogelişimsel gibi etkenlerle mutifaktöriyel olduğu düşünülmektedir. Değişik mekanizmalar öne sürülür. Bunlar hatalı beslenme teknikleri, gıda hassasiyetleri, laktoz eksikliği, flora bozukluğu, seratonin, motilin gibi bazı biyolojik maddelerin yüksekliği ve ailesel faktörler mekanizmaların rol oynadığı düşünülmektedir.

Kolik olan bebeklerin %5 kadarında reflü, inek sütü protein alerjisi, enfeksiyon, fıtık veya popoda çatlak gibi altta bazen organik hastalıklar olabilir. Bu nedenle mutlaka doktor kontrollerinin yapılması ve altta herhangi bir hastalık olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Kolik Belirtileri Nelerdir?

Kolik olan bebeklerde ağlama nöbetleri aniden başlar. Sıklıkla akşam saatlerinde veya günün belli saatlerinde olur. Kolik olan bebeklerde ani başlayan yüksek sesle ağlama olur. Normal ağlamasından oldukça farklıdır.  Yüzünde kızarma, acı çeker gibi bir ifade, yumrukları sıkma,  ayakları karnına çekme, vücudunu kasma gibi belirtileri olur. Bebeğin sakinleştirilmesi oldukça çok zor olur. Aniden başlayan ağlama nöbetleri sonra yine aniden kesilir. Bebek yorulur ve uykuya dalar. Normalde çoğu bebekte bu bulgular olabilir. Ama kolik olmayan bebeklerde ağlama sıklıkla daha az ve kısa süreli seyreder.

Kolik Nasıl Tedavi Edilir?

Bütün anne, babalar kolik nasıl geçer? Sorusunun cevabını aramaktadır. Maalesef kolik ağlamalarının nedeni tam olarak bilinmediği için tam bir tedavisi de yoktur. Bebeğinizin çok fazla ağlaması sizi endişelendirebilir. Bu nedenle çaresizlik içerisinde bebeğinizi rahatlatmak için her şeyi denemek isteyebilirsiniz. Ama öncelikle bebeğiniz sağlıklı büyüyüp geliştiği sürece bu ağlama krizlerinin geçeceğini bilin. Bu sürede yapmanız gereken en iyi şey sakin kalmaya çalışmanız, sabırlı ve pozitif olmanızdır. Tabi bazı tedavi yaklaşımları vardır. Ama kolikli bebeklerin şikayetlerini bir anda geçirecek bir yöntem yoktur. Çaresizlik içerisinde uygun olmayan tedavi yöntemleri kullanmanız bebeğinize faydan çok zarar verebilir. Ama zaman içerisinde ağlama krizlerinin geçeceği kesindir.

Kolik Olan Bebeğiniz İçin Neler Yapabilirsiniz?

  • Bebeğinizi kucağınıza alın, kundak yapın,
  • Karnına masaj yapın,
  • Ilık banyo yaptırın,
  • Kucağınızda hafif sallayın,
  • Bebek arabası veya otomobil ile gezdirin,
  • Anne sütü ile besleniyorsa bir memeyi tam olarak boşalttıktan sonra diğerini emzirin (son sütü alması için),
  • Biberon ile besleniyorsa gazını iyi çıkarın,
  • Mama ile beslenen bebeklerde hidrolize mamanın faydası olabilir,
  • Karnını ovun, masaj yapın,
  • Beyaz gürültü yapın,
  • Takip eden doktorunuzun tavsiye edeceği probiyotik bitkisel ilaçlar cimetikon vb tedavi ilaçlarını deneyin,
  • Annenin yapacağı diyeti inek sütü protein alerjisi varsa etkili olur.

Sonuçta bebeklerde kolik ağlamalarının nedeni henüz saptanamamıştır. Tedavi seçenekleri arasında ise net bir fikir biriliği yoktur. Bu nedenle eğer bebeğinizde kolik ağlamaları varsa bebeğiniz sağlıklı büyüyorsa ve doktor kontrolleri ile altta herhangi bir hastalık saptamadı ise sabırlı olmanız pozitif olmanız bu süreci atlatmanızı sağlayabilir.

Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Doktoru Ankara

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 9574 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim