• BIST 9438.91
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Nedenini bilemediğiniz karın ağrılarınız pankreas kanseri belirtisi olabilir

Nedenini bilemediğiniz karın ağrılarınız pankreas kanseri belirtisi olabilir
Pankreas kanserinde genetik faktörlerin yanında alkol, sigara kullanımı ve yağlı yiyecekler gibi çevresel faktörler de büyük rol oynuyor.

Türkiye Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Taşçı Türkiye’de son dönemde toplum olarak hepimizin panik olmasına neden olan pankreas kanserinin erken teşhisi ile ilgili bilgiler verdi.

Prof. Dr. Hasan Taşçı, pankreas kanserinin teşhisi en zor konulan kanser  türlerinden olduğunu söyledi. Ancak, pankreas hastalığının tanısının erken konulması hastanın daha uzun bir yaşam sürmesini sağlayacağını söyleyen Taşçı, pankreas kanserinde genetik faktörlerin yanında alkol, sigara kullanımı ve yağlı yiyecekler gibi çevresel faktörlerin de büyük rol oynadığını belirtti.

Taşçı: “Pankreas, karın boşluğunda, midenin arkasında, oniki parmak bağırsağı ile dalağın arasında, bel omurlarının, aort ve vena kava gibi kalptan giren büyük damarların önünde yer alıyor. Pankreas, vücudun şeker metabolizmasında rol aldığı aynı zamanda protein sindiriminde de önemli rol oynar. Vücudumuzda geri planda kalıyor gibi görünmesine rağmen çok büyük görev üstlenen bir organımızdır. Pankreasın karın içindeki derin yerleşimi ve önünde bazı organların bulunması tanıda zorluğa neden olduğundan, hastalığın tanısının büyük bir kısmı ileri evrede konmaktadır. Pankreas kanserinde ileri yaş, sigara, alkol kullanımı, yağlı-kızarmış yiyecekler, erkek cinsiyet ve siyah ırk büyük risk faktörlerindendir.” dedi.

Dünyada ve Türkiye’de görülme sıklığını ele aldığımızda, 1 milyonluk bir nüfusta her yıl 110 yeni vaka görülmektedir.

Pankreas kanserinin en belirgin belirtilerinin hızlı kilo kaybı ile karında kitle-ağrı, bulantı ve kusma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hasan Taşçı, “Pankreas baş kısmında bir kitle oluşursa, sarılık ortaya çıkar ve en erken teşhis edilebilenler de pankreas başı kanserleridir. Pankreasın baş kısmının kanserleri erkenden sarılıkla ortaya çıktığı için bu hastalar erken teşhis bakımından şanslı hastalardır. Tedavi yöntemleri arasında en etkili çözüm cerrahi müdahaledir. Kan tahlilleri, ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi ve MR gibi radyolojik yöntemler hastalığın tanısının konmasında büyük faydalar sağlamaktadır.” dedi.

Kanser hastalıklarından ölüm listesinde pankreas kanserinin ilk sıralarda olduğunu belirten Taşçı, "her kanser hastalığında olduğu gibi pankreas kanserinde de erken teşhis hastanın ömrünün uzamasında en büyük rolü oynamaktadır" ifadelerini kullandı.

Türkiye Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Taşçı "anlamlandırılamayan karın ağrıları, sindirim sistemi bozuklukları, diabetin ortaya çıkması, zayıflama, sırt ağrıları gibi durumlarda pankreasta bir bozukluk olduğu akla gelmelidir" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13783 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim