• BIST 10025.47
  • Altın 2956.432
  • Dolar 35.1368
  • Euro 36.5946
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 7 °C

Neden kilo alıyoruz? Sürekli diyettesiniz ancak bir türlü kilo veremiyorsanız...

Neden kilo alıyoruz? Sürekli diyettesiniz ancak bir türlü kilo veremiyorsanız...
Ailenizdeki diğer üyelerle aynı yemekleri yiyor, ancak aralarında kilo alan sadece siz oluyorsanız metabolizmanızda bir sorun var demektir...

Ailenizdeki diğer üyelerle aynı yemekleri yiyor, ancak aralarında kilo alan sadece siz oluyorsanız metabolizmanızda bir sorun var demektir. Sorunun çözümü metabolizma hızınızı ölçmekten geçiyor

Yediğiniz her şeyin fazla kilo olarak siz geri döndüğünü düşünüyorsanız bu durumdan kurtulmanın yolu, ilk olarak metabolizmanızın gerçek hızını öğrenmekten geçiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nde metabolizma hızınız tek nefeste ölçülebiliyor.

Memorial Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Aysu Aydın, diyete başlamadan önce bazal metabolizma hızı ölçümü yapılması gerektiğini belirterek, sağlıklı kilo vermek için dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

İdeal diyet metabolizma hızınıza göre planlanmalıdır
İdeal bir şekilde ağırlık kaybı sağlayabilmek için bireyin 'Bazal Metabolizma Hızı' na göre beslenmesinin planlanması gerekir. Bazal Metabolizma Hızı (BMH) ; Bazal koşullar altında temel metabolik olayların (solunum, dolaşım, gastrointestinal faaliyetler, kas tonusu, vücut sıcaklığının korunması gibi) sürdürülmesi ve çeşitli organların (böbrek, karaciğer ve endokrin bezler) fonksiyonların devam ettirmesi için harcanan enerji anlamına gelmektedir. Eğer kişi BMH'nın altında besleniyorsa, ideal yağ kaybı yerine su ve kas kaybı oluşmakta, bu da kişinin sağlıksız bir şekilde kilo vermesine neden olmakta dolayısıyla günden güne yaşam kalitesi düşmektedir. Bu şekilde zayıflayan kişilerde tekrar kilo alımı kaçınılmazdır.

Sürekli diyette olsanız da kilo veremeyebilirsiniz
Sürekli diyet yapan, kilosunu kontrol etmeye çalışan ancak tam aksine sürekli kilo aldığına inanan kişiler aslında metabolizma hızlarının yavaş olduğunun farkında değildir. Herkesin metabolizması farklıdır. Burada metabolizma hızını belirleyen faktörler arasında; yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, vücut cüssesi ve kompozisyonu, hormonlar, hastalıklar, menopoz, kullanılan çeşitli ilaçlar, diyet ve fiziksel aktivite büyük rol oynamaktadır. Dolayısıyla kişi kilo vermeden önce mutlaka metabolizma hızını ölçtürmelidir. Birçok merkezde metabolizma hızı vücut analiz cihazlarında formülize edilerek hesaplanmaktadır. Ancak bu tam olarak metabolizma hızını göstermeyebilir. 500 kaloriye kadar varabilecek hesaplama hatası olabilir. Hastanemizde en son teknoloji uygulanarak kişinin gerçek metabolizma hızını hiçbir hata payı olmadan ölçülmektedir. Unutulmamalıdır ki; kişi metabolizmasına uygun beslenirse; kas ve su yerine yağ kaybeder, ideal kilosunu kavuşur, vücut fonksiyonlarının daha da iyi olmasını sağlar ve yaşam kalitesini mükemmele yaklaştırır.

15 dakikada metabolizma hızınızı ölçtürün, diyetiniz planlansın
Bazal metabolizma hızını ölçmek için hastadan en az 8 saat açlık ve rahat kıyafetlerle gelmesi istenir. Ölçüme başlamadan önce kişi bir yatağa uzanıp 10 dakika dinlenir. Bu süre sonunda kalp atışları yavaşlar, kendini dinlenmeye alır. Özel bir maske takıldıktan sonra 15 dakika boyunca kişinin normal soluk alıp vermesi istenir. Kişinin ortalama oksijen tüketimi, nefes miktarı, nefes sıklığı ve ortalama oksijen yoğunluğuna bağlı olarak metabolizma hızını en doğru şekilde ölçülmektedir. Böylelikle kişinin metabolizmasının hızlı mı yavaş mı çalıştığı ile ilgili veriler elde edilir. Ulaşılan metabolizma hızına göre, kişinin beslenme programı ayarlanır. Metabolizma hızı yavaş ise hızlandırıcı metodlar önerilmektedir. Eğer kişi verilen beslenme programına uyarsa ideal kilosunu kavuşması kesinlikle mümkündür.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3484 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim