• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 15 °C

Ne yiyeceğimize duygularımız karar veriyor

Ne yiyeceğimize duygularımız karar veriyor
Duygu durumu değişikliklerinin kişileri çok daha fazla ve yanlış tarzda yemeye ittiği bildirildi.

Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Gizem İncekalan, yaptığı açıklamada, "yedikçe mutlu oluyorum", "iş yerinde müdürüme çok sinirlendim dayanamadım yedim", "çocuğum yaşıtlarından geç öğreniyor ona kızdığım zaman suçluluk duyuyorum ve kendimi dolabın önünde buluyorum", "çok sıkılıyorum yapacak bir şey bulamıyorum kendimi yemeğe veriyorum", "eşim ev konusunda bana destek olmuyor çok yoruluyorum ona sinirimi yiyeceklerden çıkarıyorum" gibi şikayetleri son yıllarda sıklıkla duyduğunu söyledi.

Bu tarz duygu durumu değişikliklerinin kişiyi çok fazla ve yanlış tarzda yemeye sürüklediğini ifade eden İncekalan, "Öncelikle kontrolsüz yeme durumunun temelinde ki sebep tespit edilmeli, sonrasında hangi duygu halinde ne tür yiyeceklere yöneldiğinizi bulmalı ve yerine bunlara alternatif daha masum yiyecekler koymalıyız. Önemli olan sinir ve stresli anlar ile kişinin kendini gergin ve endişeli hissettiğinde diyetini bozmayacak masum yiyecekleri bulabilmesidir’" dedi.
 
İncekalan, bu duyguları ve kişilerin diyetini bozmayacak masum yiyecekleri şöyle sıraladı:

"Sinir anında kıtır kıtır yenen tuzlu yiyecekler bizi cezbeder. Kuruyemiş, cips, tuzlu krakerler yedikçe öfkenizin yatıştığını hissedersiniz. Bu genel olarak herkesin yaşadığı bir durumdur önemli olan öfkeli anlarımızda bu duygularımızı tatmin edecek masum yiyecekleri bulmaktır. Üzerine kekikli biberli domates sosu sürülüp fırınlanmış kıtır ince ekmekleri süzme yoğurda batırarak yiyebilirsiniz, salatalık havuç gibi kıtır sebzeleri bol miktarda yiyebilirsiniz. Yağsız patlamış mısır da böyle zamanlarda kurtarıcı olabilir.
 
Stresli olduğunuzda patates kızartması, makarna, çikolata, şekerleme, yaş pasta gibi yoğun karbonhidrat içeren yiyecekler gözünüze çok rahatlatıcı görünebilir. O an ki yoğun enerji ihtiyacınızı suçlu karbonhidrat bombalarından karşılamak yerine kan şekerinizi düzenlemeye yardımcı olacak 1 kase meyveli yoğurt 1 çay kaşığı tarçın ve 1 avuç bademden oluşan bir karışımı denemiyorsunuz. Badem uzun süreli enerjiyi sağlarken tarçın kan şekerinizin ani düşüşünü englleyecektir. Kabuklu badem ve antep fıstığını da stres attırıcı olarak deneyin kabuklar sizi oyalayıp abartı kaloriler almanızı engelleyecektir.
 
Yalnız hissettiğinizde, canınız sıkıldığında, bir şeylere üzüdüğünüzde kendini buzluğun önünde bulan tek kişi siz değilsiniz üzülmeyin. Ben de dondurmanın o güzel mutluluk verici dost görünümlü yumuşacık lezzetinin çekimine kapılıyorum. Böyle zamanlarda kullanmak üzere küçük cupcake kalıplarında dondurduğum yoğurt-armut-bal karışımını veya mevsime göre çilek karışımını kaptığım gibi buzluk cevresinden uzaklaşıyorum. Ev yapımı az şekerli vişne veya çilek reçelini de tatlı yoğurda karıştırıp buzluğa attığınızda harika bir kase dondurma elde edebilirsiniz. Dondurulmuş süt-bal-muz karışımı ile yine sıkıcı günlerinizde kendinize eğlencelik bir içecek yapabilirsiniz.
 
Gergin ve endişeli hissettiğinizde ilk başvurduğunuz yiyecek çikolata oluyorsa kendinizi suçlamayın çikolata vücudunuzda bazı kimyasalların salgılanmasını sağlayarak kendinizi çok daha mutlu ve huzurlu hissetmenizi sağlıyor. Aynı işi az yağlı süt kakao ve tatlandırıcıyla yaptığınız pudingin de yaptığını bilmek sizi mutlu eder diye düşünüyorum." - ADANA

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3347 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim