• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Ne tür şişmansınız?

Ne tür şişmansınız?
Vücut yağ miktarının sağlığı bozacak şekilde artması şişmanlık olarak tanımlanır ve vücuttaki dağılımına göre sınıflandırılır.

Vücut yağ miktarının sağlığı bozacak şekilde artması şişmanlık olarak tanımlanır ve vücuttaki dağılımına göre sınıflandırılır.

Android şişmanlık
Vücudun üst bölümünde oluşan şişmanlıktır, elma tipi şişmanlık olarak da tanımlanır. Göbeğin üstünde kalan karın bölgesi, göğüs bölümü, boyun ve yüzde kilo artışı gözlenir. Daha çok erkeklerde göbeği ileri doğru çıkararak yürüme, kemerden dışarı sarkan göbek android şişmanlığın karakteristik özelliğidir. 50 yaş üzeri erkeklerde daha fazla görülmektedir.

Ölçüm yapılırken elbette vücut analiz cihazı ile değerlendirmek daha sağlıklıdır ama evde bir mezura ile de ölçülebilinir. Bel çevresi ölçüsünün kalça çevresine oranıyla tesbir edilir. Eğer çıkan sonuç kadınlarda 0.85, erkeklerde 1 üzeri ise android şişmanlıktan bahsedilebilinir.

Bu tarz bir şişmanlık tehlikeli sonuçlar oluşturabilir, karın bölgesinin yağlanması birçok hastalığı da tetikler. En başta kalp damar hastalıkları, diyabet, safra kesesi hastalıkları, karaciğer yağlanması, eklem hastalıkları görülebilir.

Gizli Şişmanlık
Şişmanlığın en tehlikeli türüdür çünki teşhisi zordur. Kişi tartıya çıktığında fazla kilosu yoktur ve dışarıdan da normal görünür. Vücut analizi cihazı ile veya bir cerrahi müdahale sırasında ancak tesbit edilir.

Gizli şişmanlık karın içindeki organları kaplayan kalın yağ kitlesi olarak tanımlanabilir. Teşhis edilmesi önemlidir, aksi takdirde birçok hastalığın oluşumunu tetikler hatta erken yaş ölümlerine dahi neden olabilir. Diyetisyen Özlem Sert Aydın

Jinoid şişmanlık
Armut tipi şişmanlık olarak da bilinir. Erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülmektedir. Karnın alt bölümünde, basende ve kalçalarda yağ kitlesi daha fazladır. Kadınlarda damar hastalıkları ve varise neden olabilir, daha sonraki dönemlerde eklemlere yük binerek eklem hastalıklarını tetikler, yürümede, hareket etmede zorluk yaşanabilir.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın
www.ozlemsert.com



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3703 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim