• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 2 °C
  • Bursa 1 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 5 °C

Nar suyunu tok karnına için

Nar suyunu tok karnına için
Yüksek tansiyon ve kolesterol hastasıyım. Nar suyunun bunlara iyi geldiği söyleniyor. Nar suyu yararlı mı? Ben de içmeli miyim?

Nar, doğadaki meyveler içinde en yüksek derecede antioksidan içeren meyvedir. Son zamanlarda birçok çalışma göstermiştir ki, serbest radikallerin damar içini örten zara yaptığı harap edici etkisini nar suyu önleyebilir. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirir. Grip ve soğuk algınlığının etkilerinin azaltılmasında da yararlı olabilir. Nar suyunun olumlu etkileri bu kadar değil. Yüksek tansiyon ve kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde yardımcı olabileceği de kanıtlandı.

GÜNDE ÜÇ ÖĞÜN
Ancak nasıl kullanacağınızı bilmeniz lazım. Nar suyunun üç öğün şeklinde, günde üç su bardağı tok karnına alınması gerekir. Asidik yapıda olduğu için midede şişkinlik, gaz, yanma, ekşime gibi rahatsızlıklar yapabilir bunlara da dikkat edin

İkiden fazla bitki çayı zararlı
Bünyemi güçlendirmek için bitki çayı içiyorum. Ama bağırsaklarım çok bozuldu. Günde kaç tane bitki çayı içebilirim? Hangisi, neye iyi geliyor? H.L./Yalova
Yeşil çay yaprağı, antioksidan etki gösterir. Bu da vücuttaki hücrelerin yenilenmesindeson derece yararlı olur. Damar sertliğinin gelişmesinde ve buna bağlı koroner kalp hastalığının, beyin-damar hastalıklarının ortaya çıkmasını yavaşlattığı bile sanılmaktadır. Yine yeşil çay yaprağında bulunan kateşin maddesinin kırmızı şarapta da bulunduğu biliniyor. Bu nedenle yeşil çay yaprağı çaylarının damar sertliğinin gelişiminde koruyucu etkisi de söz konusu. Ada çayı, ıhlamur, elma, kuşburnu, rezene çayı gibi çayların da hazmettirici etkileri olur. Ancak bunlar bir ekstre olduğu için, bir karışımdır ve içeriği bilinmeyen diğer maddeler bağırsakları tahriş edebilir.

MİDE BULANTISI YAPAR
Ona bağlı karın ağrıları, ishal, bulantı, kusma ve mide ağrısı gibi istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir. Tüm diğer bitkisel ilaçlarda olduğu gibi karaciğer üzerinde hasar yaratabilen maddeler içerebilir. Bu nedenle bu tip çayların ölçülü, dikkatli ve az miktarda kullanılması sağlık açısından önemli. Benim size önerim, günde iki taneden fazla içmemeniz. Yine de şikayetleriniz devam ediyorsa, kullanmamanız gerekir.

Aktardan alırken dikkatli olun
Aktarlardan grip için ekinezya çayı alıyorum. Sağlıklı olayım derken iyice hasta olmaktan korkuyorum. Sizce bu bitkiler sağlıklı ve güvenilir mi? F.T./Trabzon
Ekinezya çayının en büyük özelliği bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Bu çok yaygın kullanılan doğal bir bitkisel üründür.

HAPINI ALIYORLAR
Almanya'da soğuk algınlığına karşı yılda 2,5 milyon ekinezya ilacı reçete ediliyor. Ekinezyanın, birçok dokuda ve hücrede savunmada kullanılan katil hücrelerin ya da T hücrelerinin üremesini artırdığı ileri sürülüyor. Birçok çalışmada, özellikle ekinezyanın vücudun savunma askerleri olduğu mikropları yutup, yok etmesini teşvik ettiği üzerinde duruluyor. Aktarlardan alınması durumunda yabancı birçok karışım içerebilir. Bu sebeple aktardan alınması sakıncalı. Uzun süre kullanılması karaciğerde hasar yaratabilir.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3914 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim