• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Nabızda limit 80 mi olmalı?

Nabızda limit 80 mi olmalı?
Sağlıklı bir insanda nabzın dakikada 60-100 arası ritmle attığı varsayılıyor ama...

Ancak 90 nabızlı kişilerde obezite, kalp ve diyabet gibi hastalıkların daha sık görülmesi bu aralığın 60-90 olarak yeniden belirlenmesi gerektiği yönünde yorumlar yapılmasına neden oldu. New York Times gazetesine göre bazı uzmanlar daha da ileri giderek üst sınırın 80’e indirilmesini tavsiye etti.

20 YILLIK ARAŞTIRMA
Epidemoloji ve Kamu Sağlığı Dergisi’nde yayımlanan araştırmada, sürekli 90’ının üzerinde seyreden nabzın kalp ve damar hastalıkları habercisi olabileceği, bu yüzden bir sorun olarak kabul edilebileceği açıklandı. Toplam 50 bin sağlıklı kadın ve erkek katılımcı üzerinde 20 yıl boyunca yürütülen araştırmada nabız 10 birim arttığında kalp krizine bağlı ölüm riskinin kadınlarda yüzde 18, erkeklerde yüzde 10 arttığı görüldü.

DÜZENLİ EGZERSİZ
Milliyet'te de yer alan habere göre, Amerikan Hipertansiyon Dergisi’nde yayımlanan bir raporda da nabzı 20 yılı aşkın 80’in üzerinde seyreden yetişkinlerde diyabet ve obezite riskinin daha yüksek olduğu açıklanmıştı. Fazla çalışan tiroid bezleri ve düşük şeker nabzı yükseltebiliyor. Bilim insanları nabzın düşürülmesi için düzenli olarak kardiyo egzersizler yapılmasını öneriyor.

"SINIR HALA 70"
Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çetin Erol, bilim dünyasında son yıllarda kabul edilen nabız limitinin 70 olduğunu belirterek, “ABD’li meslektaşlarımın birkaç yıl önce kongrede sorduğum ‘Normal kalp hızı dediğiniz nedir ne kadar indirilsin? sorusuna verdikleri yanıt 70 olmuştu. Buna göre nabzı düşüren ilaçlarla nabız 70’in altında indirildiği zaman hasta fayda görüyor. Nabız 80-90-100 civarında ise hastaya ilaç vermek gerekiyor. Bu genellikle kalp yetmezliği hastaları için geçerli. Bu hastalar 70’e düşürülen nabız sayesinde daha uzun ömürlü oluyorlar, şikayetleri azalıyor daha rahat oluyor. Çarpıntı gibi şikayetleri azalıyor. Zaten düşük nabızlı kişilerin daha uzun yaşadıkları düşünülür” diye konuştu.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3274 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim