• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara -2 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 13 °C

Mutluluk veren gıdalar

Mutluluk veren gıdalar
Diyetisyen Taylan Kümeli, kışa girerken beslenmenin önemli olduğunu hindi, kırmızı biber, balkabağı, portakal gibi bazı gıdaların ruhsal durumumuzu,..

Diyetisyen Taylan Kümeli, kışa girerken beslenmenin önemli olduğunu hindi, kırmızı biber, balkabağı, portakal gibi bazı gıdaların ruhsal durumumuzu, performansımızı ve alışkanlıklarımızı etkileyerek kendimizi daha iyi ve mutlu hissetmemize neden olacağını söyledi.

Diyetisyen Taylan Kümeli, beslenmede doğru seçimler yaparak moral bozucu dönemleri kendimize zarar vermeden, kilo almadan da atlatabileceğimi belirterek “Vücudumuzun da sağlıklı fonksiyon göstermesi için doğru kaynaklardan beslenmesi kaçınılmazdır. Her bireyin kendi metabolizmasına yönelik, doğru besin gruplarından, doğru miktarlarda, doğru zamanda, doğru sıklıkta yemesi hem fizyolojik hem de ruhsal parametreleri etkilemektedir” dedi.

İçinde endorfin bulunan besinlerin insanları mutluluk hormonu içeren besinler olduğunu anımsatan Kümeli, mutluluk veren gıdaları şöyle özetledi:

Su: Sıvı eksiliği ve dolaşımın yavaşlaması, organların çalışma temposunu düşürmelerine neden olabilir. Bu nedenle yalnızca kendinizi susuz hissettiğinizde su içmeyin, her gün en az 8-10 bardak su tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Kışın su içmeyi vücudunuz hatırlatmayabilir, ister meyve parçaları ile tatlandırmak, ister bitki çayları tüketmek gibi farklılıklarla sıvı almaya gayret edin.

Hindi: Hem yağ içeriğinin düşük olması hem de protein kalitesi ile beslenmemizde bulunması gereken besinlerdendir. Bu nedenle haşlanmış hindili salatalar, sandviçler, ton balığı ve tavuk tercihleri uzun süreli doygunluk hissi vermeleri ve hormonal temelde dengeleyici etkileri ile mükemmel seçimlerdir.

Kırmızı Biber: Kırmızı biber içeriğindeki kapsaisin denen fitokimyasallar ile üzerindeki sinir terminallerini uyarır, bu yanma hissi beyinde endorphin salgılarını artırarak mutluluk hissi yaratır.

Balkabağı: İyi bir C vitamini ve potasyum kaynağı, lifli yapısı ile de uzun süre tokluk hissi sağlayabilmekte. Birçok kanser çeşidini, damar sertleşmesini önlemeye yardımcı özellikler taşıyan bal kabağı, antioksidan içeriği ile de vücudun enfeksiyonlara karşı direnmesine yardımcı olabilir.

Tam Tahıllar: Doğadaki gıdaların çoğu bir veya birkaç aminoasit türü içermektedir, bitkisel veya hayvansal kaynaklı olmalarına göre farklılık göstermektedirler. Bu öğeler beyni beslemek için birbirleri ile yarışırlar. Örneğin 1-2 dilim tam tahıl ekmeği tüketmek beyne ‘mutlu ol’ sinyali gönderir. İşte bu nedenle makarna, bulgur veya pilav yerken tam tahıllı olanları tercih etmemiz gerekir.

Muz: Her ne kadar yoğun kaloriye sahip olsa da magnezyum mineralinden zengin muz kendini iyi hissetmek isteyenler için doğru bir seçimdir. 1 paket çikolata yemektense 1 orta boy muz tüketmek soğuk günlerde faydalı olacaktır. Kendini sürekli yorgun ve depresif hissedenlerde sıklıkla gözlenen magnezyum eksikliği bu teoriyi desteklemektedir.

Portakal: C vitamininden yetersiz beslenenlerin noradrenalin salgısındaki dengesizliğe bağlı olarak kendilerini irite ve mutsuz hissettiklerini gösteren çalışmalar, her öğünde yeterli ve aşırıya kaçmayan C vitamini alımının yararını göstermiştir.

Ceviz: Yetiştiği toprağın kalitesine göre selenium içerikleri değişse de ceviz kendini mutlu hissetmek isteyenlerin dostudur.

Fıstık: Yağ oranı yüksek ama yine de insanı mutlu ediyor. Çocuklar ve sporcular daha fazla yiyebilirler. Demir, bakır, selenyum, magnezyum, çinko, potasyum ve fosfor gibi minerallerin doğal kaynağı olan bu çerez kalbimizin yanı sıra beyin sinir sistemi, kas ve kemiklerimiz için yararlı.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3680 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim