• BIST 10000.72
  • Altın 3031.731
  • Dolar 35.3187
  • Euro 36.4621
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 11 °C

Mutlu olmak için günde 3 kez egzersiz yapın

Mutlu olmak için günde 3 kez egzersiz yapın
Hareket ediyorsunuz ama egzersiz veya spor yapmıyorsanız, yaşadığınız stresten kurtulamazsınız. Mutluluğun sırrı düzenli egzersiz yapmakta...

Hareket ediyorsunuz ama egzersiz veya spor yapmıyorsanız, yaşadığınız stresten kurtulamazsınız. Mutluluğun sırrı düzenli egzersiz yapmakta...

Sabah kalktığınızda gece boyu süren açlıktan sonra kanda dolaşan serbest yağ asitleri en yüksek seviyede olur. Bu nedenle sabah aç karnına yapılan yürüyüş, koşu, bisiklet ya da yüzme egzersizleriyle yağ yakımı daha fazla olur.

Sabah yapılan egzersizle güne daha pozitif başlayıp iştahınızı da kontrol edebilirsiniz. Sabahları ağır egzersizler yerine uzun süreli ve düzenli egzersiz programlarını tercih edin. Egzersizi günde bir kez yapmak yerine süreyi üçe bölün.

BACAKLARDAN BAŞLAYIN
Bu egzersizler aslında vücudun esnetilmesi ve gerilmesi amacına dayanan, gün boyu dayanıklılığı artıran ve gün içinde fazlasıyla çalışacak olan kasların ısınmasını sağlayan hareketlerdir.

Streching ya da germe-esnetme diye adlandırabileceğimiz egzersizlere, sizi ayakta tutan bacak ve uyluklarınızdan başlayabilirsiniz.

Oturarak dizlerinizi kırmadan ve yine ayakta dizlerinizi kırmadan belden bükülerek ayak uçlarınıza dokunma şeklindeki esneme hareketi, bacak-uyluk arkası ile belin esnemesi ve kasların ısınması için idealdir.

Her hareket, 8 ya da 12 defa yapılıp, iki dakika dinlenilip, üç kez tekrarlanmalı. Hareketleri yavaş yapmak esnemenin verimli olmasını sağlar.

Diğer bir hareket bir elinizi ayakta duvara dayayıp diğer elinizle bükülmüş olan dizinizin geriden olabildiğince çekilmesidir. Bu hareket uyluk ön taraf kaslarınızın esnemesini sağlar.

Bel bölgesi için, önceden yaptığınız bükülme ve doğrulma hareketine ek olarak ayakta, kollar açık iken, olabildiğince sağa ve sola dönme hareketi yapılabilir.

PET ŞİŞELERİ KULLANIN
Avuç içlerinin birbirine bakar pozisyonunda, parmaklar kilitlenerek, mümkün olduğunca karşılıklı, içinizden 10’a kadar sayılarak çekilmesi ve bırakılması omuz, kollar ve ön kol için kuvvetlendirici bir egzersizdir.

GÜNE ENERJİK BAŞLARSINIZ
Egzersizle birlikte, mutluluk hissi veren hormonlar harekete geçmiş olur. Böylece gününüz iyi başlar, kendinizi daha sağlıklı, güçlü ve mutlu hissedersiniz. Sürekli egzersiz, ağrı hissinde azalmayı sağlar. Kilo kontrolüne ve formda bir vücuda sahip olmanıza yardımcıdır. Düzenli egzersiz ile fit bir vücuda, dik bir duruşa sahip olursunuz.

OFİSTE ESNEMEYİ UNUTMAYIN
Op. Dr. Halil BULDU Memorial Ortopedi ve Travmatoloji Uzm. Ofis rahatsızlıklarının ana nedeni, hareket azlığıdır. Bundan dolayı da yapacağınız hareketler, kalori yakmayı amaçlayan ya da uzun tekrarlar içeren hareketler yerine esneme odaklı olmalıdır.

Temel amaç, kısa süreler ile esnemek ve her işi bir hareket bahanesi olarak görmektir. Bu da günde ekstradan 400 kalori yakmanızı sağlar. Günlük ihtiyacınızın 2000 kalori olduğu düşünüldüğünde yediğiniz bir dilim pastanın yakılması demek.

Yarım saatlik aralar ideal olsa da, her saat başında beş dakika ayırarak el bileği, omuz, boyun ve sırt için esneme hareketleri yapabilirsiniz.

METROPOLDE STRESE KARŞI SPOR
Prof. Dr. Lütfiye MÜSLÜMANOĞLU Hisar Intercontinental Fizik Tedavi Uzm.
Özellikle metropollerde yaşayan ve strese maruz kalan insanların çeşitli spor dallarıyla veya basit egzersizler yaparak kendilerini daha mutlu ve zinde hissetmeleri mümkün.

Yüzme, yürüyüş, kürek çekme ve bisiklet gibi kondisyonu arttıracak egzersizlerin haftada en az üç defa ve minimum 40’ar dakika yapılmasını tavsiye ediyorum.

Burada 40 dakikalık süreyi nasıl kullandığınız çok önemli. İlk 5-10 dakikalık zamanı ısınmayla geçirip kalan sürede dirençli egzersize devam edilmeli.

Profesyonel spora zaman ayıramayanlar ise boyun, bel, kol ve bacak güçlendirici egzersizler ile vücudun form ve duruşunu şekillendirerek mutlu olabilirler.

30 DAKİKAYI 10 DAKİKALIK ÜÇ SEANSA BÖLÜN
Prof. Dr. Semih AKI Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Ted. Uzm.
Eğer kendinizi hem sağlıklı hem de mutlu hissetmek istiyorsanız, günde sadece 30 dakika egzersiz yapmanız yeterli. Bu 30 dakikayı da 10 dakikalık periyotlar halinde ve farklı zamanlarda kullanın.

Dizler bükülü olarak sırtüstü düz bir zemine yatın. Ellerinizi belinizin altına koyun. Karın kaslarınızı kasarken, bel çukurluğunu azaltıp ellerinizin beliniz ile zemin arasında sıkışmasını sağlayın. Bu pozisyonu 5-10 saniye koruyun.

Dizler bükülü olarak sırtüstü düz bir zemine yatın. Karnınızı gergin, boynunuzu düz tutarak, belinizi yere doğru basılı tutun. Bir bacağınızı dizinizin altından tutarak göğsünüze doğru yaklaştırırken diğer bacağınızı yerde yavaşça kaydırarak düz konuma getirin. Belinizin yere temas ettiğinden emin olun. Bu pozisyonu 5-30 saniye koruyun. Aynı egzersizi diğer bacağınızla tekrarlayın.

Dizler bükülü olarak sırtüstü düz bir zemine yatın. Karnınızı gergin, boynunuzu düz tutarak, belinizi yere doğru basılı tutun. Her iki bacağı dizlerinizin altından tutarak karnınıza doğru çekin. Bu pozisyonu da 5-30 saniye koruyun.

Karın gergin, boyun düz, omuzlar yere yakın, eller gövdenin yanında, dizler bükülü olarak sırtüstü düz bir zemine yatın. Kollar gövdenin yanında olacak, elleriniz yere değmeyecek şekilde boynunuzu ve omuzlarınızı yerden kaldırın. Bu pozisyonu 5-10 saniye koruyun.

ESRA TÜZÜN
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3298 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim