• BIST 9441.29
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Mutfağınızın et denetimcisi olun

Mutfağınızın et denetimcisi olun
Et, süt ve yumurta sağlıklı hayatın en önemli yapıtaşlarına sahip protein, kalsiyum ve vitaminler içeriyor. Sağlık için binlerce faydalarının yanı sıra bu besinler doğru seçilmezse ölümcül silaha ...

Et, süt ve yumurta sağlıklı hayatın en önemli yapıtaşlarına sahip protein, kalsiyum ve vitaminler içeriyor. Sağlık için binlerce faydalarının yanı sıra bu besinler doğru seçilmezse ölümcül silaha dönüşebiliyor. EHEC bakterisinin gelişimine uygun olan bu gıdaların seçiminde tazeliği bazı göstergelerden anlayabilirsiniz.

Kırmızı et:


- Etin rengi tazeliğini gösterir.

- Sığır eti parlak kırmızı renktedir.

- Genç dana grimsi pembe daha yaşlısı dana koyu pembedir.

- Etin yağsız parçalarını satın alın.

- Etin bazı parçaları diğerlerinden daha az yağlıdır.

- Taze etin daha düşük yağlı parçasını seçmek için sığır eti alırken; ‘but veya kontrfile’, kuzu alırken ‘fileto, bel veya but’ isteyin.

- Yağları iyi ayrılmış eti satın alın. Etin içindeki mermer görüntüsündeki yağ ancak pişirme teknikleri ile azaltılabilir.

- Kıyma et için yağ miktarını kontrol edin. Pakette tranç veya nuar isteyin.

- Porsiyon ölçüsüne göre et satın alın. Orta büyüklükte 60-90 gram pişmiş et için her porsiyona pişmemiş kemiksiz 90-120 gram et hesaplayabilirsiniz.

Sağlıkta beyaz bir sayfa açın

Beyaz et: Tavuk ve hindi etini tercih edin. tavuk göğsü gibi daha az yağ için derisiz olanları tercih edin. Derisi krem sarı renginde olan yırtık kuru veya tüylü olmayan kümes hayvanlarına bakın.

Balık: Yağsız balık alın yağsız balıklar frıında ve suda pişirmek için uygundur. Daha yağlı balıklar ızgara için iyidir çünkü çabuk kurumazlar ve şekillerini daha iyi korurlar.

Süt: Süt mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır. Bir kupa veya büyük bardak kalsiyum ihtiyacımızın yüzde 30’unu karşılar. Laktoza hassasanız laktozsuz sütleri tercih edin.

Yoğurt: Yoğurt bir başka yüksek kalsiyumlu ve proteinli süt ürünüdür. 240 gr. yoğurt veya süt yaklaşık 300 mg. kalsiyum sağlar. Enerjiyi dikkate alıyorsanız meyveli yoğurtlarda aspartam gibi düşük kalorili tadlandırıcılarla tatlandırılmış olanları tercih edin.

Yumurta: Yumurtanın besin değeri boyutuna bağlıdır. Boy bir düzine yumurta başına minumum ağırlık ile belirlenir. AA, A ve B olarak derecelendirilir. Almadan önce kutuyu açın kırılmış yumurta varsa almayın. Oda sıcaklığında değil buzdolabında bekletilen yumurtaları satın alın.

Peynir:Dilimlenmiş ve tadı keskin olan peyniri tercih edin. Ana kural olarak kaymağı alınmış sütten yapılan peynir daha az yağlıdır.

Selahattin DÖNMEZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2817 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim