Medical Park Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Türkmen; sağlıklı bir yaşam için alınabilecek önlemleri anlattı:
Sağlıklı bir evde yaşamak istiyorsanız; mutfaktaki düzenlemelerinizi de bilinçli bir şekilde yapmanız şart! Mutfakta; yiyeceklerin temizlenmesi için gerekli şartların olması önemlidir. Su arıtma sistemlerinde genellikle reçine kullanılır ancak reçine sudaki tortuları tutar, bakterileri tutmaz. Bakterileri tutabilmesi için ultraviole lambalar kullanılıyor. Bu lambaların içinden geçen sudaki bakteriler arınıyor.
DOLABA DİKKAT
Beyaz eşyaların kullanımında da dikkat edilmesi gereken noktalar var. Bunun en önemlisi de kuşkusuz yiyeceklerimizi sakladığımız buzdolapları. Bizde ne yazık ki bir buzdolabı kültürü yok! Bu cihazları çok doğru şekilde kullandığımız söylenemez. Yiyecekleri rastgele, doğru saklama koşullarına dikkat etmeden, bir nevi buzdolabına tıkıyoruz!
Buzdolabındaki bölmelerin bile ayrı rolleri vardır ve bunlardan yararlanmak gerekir. Besinlerin içindeki vitaminlerin ya da proteinlerin belli bir süre muhafaza edilmesi için, optimal saklama ısısının iyi belirlenmesi lazım. Buzdolapları bu işlevi yerine getiriyor. Buzdolabında sebze ve meyvelerin, donmuş gıdalarla aynı alanda saklanmaması gerekir.
ETİ PARÇALAYIN
Yumurtayı sebzelikte saklamak da yanlıştır. Dikkat edin; yumurtalar için hep buzdolabının kapı tarafı ayrılmıştır. Bu boşuna değildir. Yumurta için en uygun muhafaza ısısı oradadır. Ama biz çoğu zaman bunlara dikkat etmiyoruz. Bakıyorsunuz; sebzelik kısmına yoğurt ya da et konuluyor. Buzlukta balığın üstüne dondurma bırakılıyor. Bunlar son derece yanlış kullanımlardır. Küçük görülen ama sağlık için önemli olan bu ayrıntılara dikkat etmek gerekir.
Et ürünlerini de buzdolabında saklarken dikkat etmemiz gereken nokta; eti, yiyeceğimiz miktarda parçalara bölmek, yemek yaparken her defasında bu parçaları almaktır. Örneğin; bir kilo kıymayı bütün halinde buzdolabından çıkartıp çözülmesini beklemek sonra da yiyeceğimiz miktarı kesip, kalanı tekrar dolaba koymak yanlıştır. Bu bir kilo kıymayı 250'şer gramlık parçalara ayırırsak ve her defasında bir parçayı alarak yemek yaparsak, daha sağlıklı olur. Çözülmüş ya da pişirilmiş eti tekrar dolaba koymak, bakterilerin oluşumuna davetiye çıkartır.
Bal, reçel gibi gıdaların dışarıda bırakılması karıncalanmalarına sebep olur; buzdolabında saklanmaları daha sağlıklıdır.
HAZIR SALÇA ÇABUK KÜFLENİR
Yiyeceklerimizi kısa sürede tüketebileceğimiz miktarda satın almalıyız. Bir çuval un alıp, bir yıl boyunca onu tüketmektense; ikişer kilo alıp, hızla tüketmek daha sağlıklı olur.
Eğer hazır salça alıyorsak, bir hafta içinde tüketebilecek miktarda almamız gerekir. Çünkü hazır satılan salçalar, buzdolabında da saklansa kısa sürede küflenebilir. Ev yapımı salçalar ise bozulmaya ve küflenmeye daha çok dayanıklıdır.
EV YAPIMI KONSERVE TEHLİKELİ
Evde konserve yapmak, sağlıklı gibi görünse de aslında birtakım riskler de taşıyor. Ev yapımı konservelerde; içerisine bakterilerileri önleyici katkı maddeleri konulmaz, konserve ile kapak arasındaki hava yeterince çekilmez. Bu nedenle bu tür konserveler, öldürücü klostoridyum adını verdiğimiz bakterilerin oluşmasına neden olur. Bu da öldürücü ishallere ve felçlere yol açabilir. Bu nedenle konservelerin evde yapılmasını önermiyoruz. Aslında bütün yiyecekleri mevsiminde tüketmek, konserve olarak tüketmekten daha besleyici ve daha sağlıklıdır.
BOYALI TABAKLARI İKİ SENEDE BİR DEĞİŞTİRİN
Mutfakta iki tür ışık kullanmalıyız; tepede güçlü bir ışık ve tezgah ışığı. Tezgahta; gıdaların temizlenmesi ya da kesilmesi gibi işlemler için aydınlık bir ortam olması gerekir.
Mutfaktaki tezgahlar ve masalar, yemek artıklarını içerisine hapsedip bakteri ve mikrop üretebilir. Bu nedenle tahta ve gözenekli olmamalarına dikkat edilmeli. Mutfak masaları kesinlikle hijyen açısından cam veya verzalit olmalı.
BAKLİYATLAR CAM KAVANOZA
Bakliyatlar kapaklı cam kavanozlarda saklanmalıdır. Bu kavanozları da ışık görmeyen ve nemli olmayan bir ortamda muhafaza edin.
Bakliyatların böceklenmemesi için mutfağı senede iki kez ilaçlatın ve sonrasında da dip köşe iyice temizleyin.
Plastik tabak kullanmayın.
Cam veya porselen tabaklarınızı; üzerindeki boyaların ve desenlerin yemeklere karışma riskine karşılık, iki senede bir değiştirin.
SADECE SALONA DEĞİL MUTFAĞA DA KLİMA!
Mutfakta mutlaka aspiratör olması gerekir. Yemek kokularının mutfakta kalması, duvarlarda bakteri oluşumuna neden olabilir. Mutfak ısısının 22-24 derece olması gerekir. Bunun için de her mutfağa klima konulmalı. Ama maalesef bizde mutfağa klima koymak gibi bir kültür yok; herkes salonuna klima koyuyor. Klima; hem gıdaların bozulmasını, hem de mutfakta iş yapan kişinin, kan ter içinde kalmasını ve sonra da hastalanmasını engeller.
ESRA TÜZÜN
Mutfağınızdaki masanız camdan olsun!
Mutfakta yaptığınız küçük hatalar, büyük sağlık problemlerine neden olabilir. Bakterilerin oluşmaması için cam masa kullanılmalı, gıdaların bozulmaması için mutfakta klima bulunmalı!
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 3715 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Prof. Dr. Özşahin: “Sağlığınız İçin Düzenli Check-up Yaptırmayı İhmal Etmeyin”Prof. Dr. Akatlı Kürşat Özşahin, check-up kapsamında yapılan testlerin vücudun genel işleyişini analiz etmek ve potansiyel sağlık sorunlarını önceden...
Muğla Eah Başhekimi Togan’dan ’Sıcak’ UyarısıMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı...
Bursa’nın Tansiyonu ÖlçüldüBursa'da faaliyet gösteren kamu ve özel sağlık kuruluşları, hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini artırmak amacıyla şehrin farklı noktalarında vatandaşlara...
DSÖ: 1,8 milyar yetişkin yeterince fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altındaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar yetişkinin yeterli fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altında olduğunu bildirdi.
- 18:53 - GE HealthCare, yapay zeka destekli tıbbi görüntüleme için Sutter Health ile işbirliğine gitti
- 18:38 - İsrail, ateşkes görüşmeleri ilerlemesine rağmen Gazze Şeridi'nde bir hastaneyi kuşattı
- 18:38 - Düzce'de "Ortak Sağlık Güvenlik Birimi" firmaları toplantı yaptı
- 18:18 - Denizli'de beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları 3 kişiye umut oldu
- 16:48 - "Yenidoğan çetesi" davasının ikinci duruşmasında ara karar
- 16:13 - Şanlıurfa'da çocukların ekran bağımlılığına karşı ailelere uyarı
- 15:53 - Van'da ambulans helikopter 2 hamile kadın için havalandı
- 15:43 - Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus Belediyesi, çevre ve sağlık felaketi konusunda uyardı
- 14:28 - Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde hastalara implant tedavi hizmeti sunuluyor
- 14:23 - İstanbul Valisi Gül'den sanatçı Edip Akbayram'a hastanede ziyaret
- 14:13 - Erzurum'da üniversite hastanesine kazandırılan yeni tomografi cihazıyla acil vakalar erkenden teşhis edilecek
- 13:58 - BM, çete şiddetinin yaşandığı Haiti'de 1 milyon 41 bin kişinin yerinden edildiğini bildirdi
- 13:48 - Normal doğumu teşvik için ebelere yönelik eğitimlere başlandı
- 13:03 - Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde M Çiçeği salgınında 2025’in ilk haftasında 20 kişi öldü
- 12:38 - Muş'ta görme engelli kişi devlet desteğiyle işini kurdu
- 12:23 - ÇAKÜ ve KAEÜ'lü akademisyenlerin meme kanseriyle ilgili çalışması olumlu sonuç verdi
- 12:18 - TOGÜ'de proje tanıtımı yapıldı
- 12:18 - Sierra Leone'de M çiçeği vakaları nedeniyle "acil durum" ilan edildi
- 12:03 - Organları gelişmeden doğan Asel bebekler, 4 ay sonra ana kucağında
- 11:43 - Mudurnu'da anne adaylarına eğitim verilecek
- 11:23 - ABD'deki yangınlar "yakıt yükü" etkisiyle felakete dönüştü
- 11:13 - MSF, Esed rejimi döneminde ulaşılamayan bölgelere de erişerek Suriye halkının yaralarını sarıyor
- 11:03 - İstanbul'da 4 yıldır tedavi gören caretta caretta mavi sularla buluşacağı günü bekliyor
- 10:58 - Çocuklarda büyüme geriliği, erken müdahaleyle tedavi edilebiliyor
- 10:03 - Adana'da ruhsatsız depoda 145 bin 520 kutu ilaç ele geçirildi
- 22:58 - DMM, "Geçici koruma statüsündeki Suriyelilere hastanelerde öncelik veriliyor" iddiasını yalanladı
- 17:03 - Kabine üyelerinden, "Aile Yılı" paylaşımı
- 16:33 - Erzurum devlet desteğiyle "Yaşayan Değerler"ine sahip çıkıyor
- 16:28 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aile Yılı Tanıtım Programı'nda konuştu: (3)
- 16:18 - İngiltere'de hastaneye yatışı için uzun saatler sedyede bekleyen hastaların sayısı artıyor
- 15:28 - İsrail hapishanesindeki bir Filistinli, "tıbbi ihmal" nedeniyle hayatını kaybetti
- 14:43 - Eskişehir Şehir Hastanesi "TÜSKA Akreditasyon Belgesi" aldı
- 14:43 - Trakya Üniversitesi öğrenci topluluklarına ÜNİDES Desteği
- 14:18 - Gana'da kolera salgınında ölenlerin sayısı 40'a yükseldi
- 13:28 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:
- 12:38 - Yalova'da başlatılan kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi
- 15:48 - Beypazarı'nda belediye personeline ilk yardım eğitimi
- 15:23 - Sakarya Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği başkanlığına Mahmure Çolak seçildi
- 14:43 - Eskişehir İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, 411 bin 527 kişiye hizmet verdi
- 14:03 - "Yenidoğan çetesi" davasının ikinci duruşması yarın görülecek
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde hastalara implant tedavi hizmeti sunuluyor
- İstanbul Valisi Gül'den sanatçı Edip Akbayram'a hastanede ziyaret
- Şanlıurfa'da çocukların ekran bağımlılığına karşı ailelere uyarı
- Erzurum'da üniversite hastanesine kazandırılan yeni tomografi cihazıyla acil vakalar erkenden teşhis edilecek
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim