• BIST 9726.08
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 14 °C

Mutfağın kraliçesi Enginar

Mutfağın kraliçesi Enginar
Bahar aylarında Türk sofralarının vazgeçilmezi olan enginar, tam bir şifa deposu. Enginar; içerdiği ciarin adlı madde sayesinde hem safra kesesini hem de karaciğeri koruyor.

Her sebze de olduğu gibi enginar da adeta sağlık saçıyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran; enginarın faydalarını anlattı:

Enginarın sebze olarak yenen kısmı, bu çiçeklerin altındaki etli çiçek tablasıdır. Çiçek tablası taze olarak yenilmeli, kartlaşmaya bırakılmamalıdır. Bitkinin sürgünleri yani çiçek sapları da körpeyken soyularak yenilebilir. İlkbaharda baş bağlayan enginarın Türk mutfağındaki önemli yemekleri; dolması ve bezelye ya da bakla ile birlikte hazırlanan nefis zeytinyağlılardır.

Enginar ayrıca, içerdiği inülin adlı maddeyle, geleneksel olarak şeker hastalarına özellikle tavsiye edilen bir besindir. Bir tür nişasta olan bu madde, sindirilmeye dirençlidir. Ve kandaki şeker düzeyini düşürür.

KARACİĞERİN EN İYİ DOSTU

Enginar; içerdiği ciarin adlı etkili madde ile karaciğer ve safra kesemizi destekleyen bir besin olarak, uzun zamanlardan beri Batı ülkelerinde büyük kabul görmekte ve bolca tüketilir. Diğer hafif acı-tatlı sebzeler gibi enginar da, safra salgılarını artırmakta ve sindirimi kolaylaştırır.

Enginar, kandaki yağ ve kolesterol düzeylerini düşürmektedir. Enginar, güçlü bir idrar söktürücüdür. Böbreklerin çalışmasını düzenlemekte ve bedendeki istenmeyen sıvıların dışarı atılmasını oldukça
kolaylaştırmaktadır.

ENGİNAR SALATASI

2 adet enginar
1 limon
5 kaşık zeytinyağı
2 kaşık limon suyu
10 adet kuşkonmaz
1/2'şer kırmızı ve sarı dolmalık biber l1 soğan
Dereotu
Karabiber ve tuz
Enginarları su, tuz, bir kaşık zeytinyağı ve limon suyuyla 15 dakika haşlayın. Kuşkonmazları ve biberleri iki kaşık zeytinyağı ve bir tutam karabiberle soteleyin. Enginarın üzerine, kuşkonmaz, soğan ve biberleri, kalan zeytinyağını ve limon suyunu ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Dereotu ile süsleyin. Sağlık dolu yemeğiniz hazır.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3732 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim