• BIST 9636.12
  • Altın 2930.278
  • Dolar 34.6515
  • Euro 36.3536
  • Ankara -3 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 5 °C

Müezzinoğlu: Hekim açığının sebebi YÖK ve TTB

Müezzinoğlu: Hekim açığının sebebi YÖK ve TTB
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, hekim açığının 2007'de YÖK yönetimi ile Türk Tabipler Birliği’nin üniversitelerin tıp kontenjanlarını sınırlı tutmalarından kaynaklandığını söyledi.


GÜRÜZ VE TABİPLER BİRLİĞİ’NDEN TAKOZLUK

Bakan Mehmet Müezzinoğlu, bugün sağlık sistemimizde yaşanan kimi sıkıntıların yüzde yüz çözümünün şu an için mümkün olmadığını anlatırken de, en başta ciddi bir hekim açığı bulunduğunu, bunun 2007’nin YÖK yönetimi ile Türk Tabipler Birliği’nin üniversitelerin tıp kontenjanlarını sınırlı tutmalarından kaynaklandığını söyledi.

İHTİYAÇ VAR AMA KONTENJANI ARTIRMADILAR

Müezzinoğlu şöyle konuştu: “Sıkıntımız yok mu var elbette. Fakat bunları bugün yüzde yüz çözme imkanımız yok. Bakın önümüzdeki 5 yıl bakanlığımızı dolayısı ile hükümeti en çok zorlayacak alan hekim açığımızdır. Peki bu açık nasıl oluştu, burası çok önemli. Türkiye’de 2007 yılına kadar, (yanılmıyorsam) yaklaşık 20 yıl boyunca Tıp Fakültelerine, Türk Tabipler Birliği ‘ihtiyaçtan fazla hekim var’ dedi diye fazla öğrenci almadılar, kontenjanı da hiç arttırmadılar. Biz iktidar olduğumuz yıllardan sonra 2003-2004’ten itibaren Sağlık Bakanımız Recep Akdağ, ‘hekim açığımız, hemşire açığımız var’ diye bas bas bağırmasına rağmen Türk Tabipler Birliği ‘hayır fazlası var’ dedi. O dönem ki YÖK Başkanı da (Kemal Gürüz) o yıllarda tıp fakültelerinin kontenjanını artırmadı. Biz 2007 yılında YÖK Başkanı olan Yusuf Ziya Özcan’a kadar kontenjanı artıramadık. Yani YÖK artırmadı. 2007’den sonra 2008’de 5 bin kontenjanı 7 bin 500’e yükselttik. Bu yıl da Tıp Fakültelerine 11 bin öğrenci aldık.”

TAM GÜN BU AY İÇİNDE MECLİS’E GELİYOR

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bakanlığının çalışmalarıyla ilgili de bilgiler verirken, Tam Gün düzenlemesinin bu ay içinde Meclis’e geleceğini bildirdi. Bakan şöyle konuştu: “Kasım ayında inşallah tamamlamış olacağız. Yasayı güncelleme ihtiyacı duymuştuk, bugünlere kaldı dolayısıyla. Bizim 2010’da YÖK ile birlikte çıkarmış olduğumuz kanun 2547 sayılı kanundan bütün üniversite öğretim üyeleri tam güne tabidir ve muayene, ofis büro açamazlar. O kanunu çıkarmışız. Şimdi bu kanun en fazla doktorları etkilediği için Anayasa Mahkemesi’ne gidilmiş. Bir kısım maddeleri iptal edilmiş. Sonra kanun hükmünde kararname ile yeni bir düzenleme yapılmış. O da Anayasa Mahkemesi’ne gitmiş. Mahkeme bizden yeni düzenlemeler istemiş. Biz de yeni düzenlemeyi meclise getirdik. Ancak bu da doktorlar ilgili düzenleme yaparken, yine bütününe de atıfta bulunuyor. Dolayısıyla o atıfta bulunmalar yeniden düzenleme gerektiriyor. Şu anda bizim problemimiz ne? Muayenelerin tıpta bir fonksiyonu kalmadığına göre biz hocalarımız ya kurumlarında ya da mesai dışı kurumlarında çalışabilecekleri bir düzenleme yapalım dedik. Önümüzdeki hafta meclisin gündemi dolu olduğu için gelemeyecek ama sonraki hafta gündeme gelmesini bekliyoruz. Bütçe görüşmeleri başlamadan bu işin çözülmesini bekliyoruz.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6324 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim