• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 8 °C

Müezzinoğlu: Egzersiz yapma oranını yüzde 50'ye çıkaracağız

Müezzinoğlu: Egzersiz yapma oranını yüzde 50'ye çıkaracağız
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, toplumun üçte birinin kilolu ve obez olduğunu açıkladı.

Tütünle mücadelede olduğu gibi toplu bir mücadeleyle obezite ile mücadelede konusunda da başarıya ulaşılabileceğini belirten Müezzinoğlu, "2017 yılına kadar obez nüfus oranını yüzde 25'lere indirmeyi hedefliyoruz. Obezite ile mücadelede 12 yaş ve üzeri bireylerde fiziksel aktivite yapma durumu rakamlarına göre egzersiz yapmayanların oranı yüzde 72. 2017 yılına kadar egzersiz yapan oranını yüzde 50'lere çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı'nın 2014 yılı bütçe görüşmeleri başladı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu bakanlığının 2014 yılı Bütçe sunumunu yaptı. Müezzinoğlu, komisyon üyesi milletvekillerine Sağlık Bakanlığı'nın 2013 yılı faaliyetleri ve 2014 yılında gerçekleştireceği çalışmaları anlattı.

Tıbbi endikasyonsuz sezaryenin risk oluşturduğunu belirten Müezzinoğlu, "Ülkemizde doğumların yarıya yakını sezaryen ile yapılıyor. Sezaryen ile doğum, sonraki doğumlarda sezaryen ihtiyacını arttırıyor. Primer sezaryen olarak adlandırılan ilk sezaryenin kadının sağlığını riske sokacak şekilde gereksiz yere yapılmasını önleme kararlılığındayız. Aile hekimliği uygulaması ile aile hekimi sayımız 2013 yılında 21.200'e ulaştı. Aile hekimi başına düşen nüfusu 2017 yılına kadar 3.000'in altına düşürmeyi hedefliyoruz. Aile hekimliğinde yaşa özel periyodik muayeneleri başlatıyoruz. Aile hekimliği hizmetlerinin aile hekimliği uzmanlarınca verilmesi için uzmanlık eğitimini teşvik ediyoruz. Görüntüleme hizmetlerinin verilmesini yaygınlaştırıyoruz.Aile hekimlerini diyetisyen, psikolog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimcisi gibi personel ile desteklemeyi planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Sağlıklı yaşam programları ile ilgili çalışmalara hız vereceklerini kaydeden Müezzinoğlu, "Obezite ile mücadele, Obezite ile Mücadele Programı, Diyabet Önleme ve Kontrol Programı, Tütünle Mücadele Programı,Kalp ve Damar Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı, Solunum Yolu Hastalıklarına Karşı Küresel İttifak (GARD) ve Ruh Sağlığı Kontrol Programları olmak üzere bu konularda önümüzdeki dönemlerde çalışmaları yürüteceğiz. Obezite ile mücadelede toplumumuzun üçte biri obez. Yine üçte biri kilolu. Önümüzdeki süreçle ilgili önemli bir zayıf alanımız var. tütünle mücadele de olduğu gibi buraya da toplu bir mücadeleyi başarabileceğiz. 2017 yılına kadar obez nüfus oranını yüzde 25'lere indirmeyi hedefliyoruz." dedi.

GÜNLÜK TUZ TÜKETİMİMİZ DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ TAVSİYELERİNİN ÜÇ KATI

Obezite ile mücadelede 12 yaş ve üzeri bireylerde fiziksel aktivite yapma durumu rakamlarına göre egzersiz yapmayan yüzde 72'lir bir oran olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, 2017 yılına kadar egzersiz yapan oranını yüzde 50'lere çıkarmayı hedeflediklerini anlattı.

Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında ekmekte kepek oranının daha da arttırılması ve tam buğday ekmeğinin yaygınlaştırılması için çalıştıklarını belirten Müezzinoğlu, "Hazır gıdalarda trans yağların kullanılmasını engellemeyi planlıyoruz.Toplu yemek tüketilen yerlerde sağlıklı menü uygulamalarını yaygınlaştırıyoruz. Çocuklarımıza okullarda sağlıklı beslenme bilinci oluşturuyoruz. Yüksek enerjili gıdaların tüketiminin azaltılması için çalışıyoruz. Tuzla mücadele önemli. Günlük tuz tüketimimiz Dünya Sağlık Örgütü tavsiyelerinin üç katı. Daha az tuz tüketimi için çalışmalarımızı yaygınlaştırıyoruz." diye konuştu.

ORGAN NAKLİ KONUSUNDA TOPLUMSAL DUYARLILIK OLUŞTURMALIYIZ

E hastane hizmetleri kapsamında kişi başı hekime anlaşılırlıkta 8.2'lere ulaşıldığını belirten Müezzinoğlu şunları söyledi: "Artık kalite ve standardın yükseltilmesini hedefliyoruz. İkinci kademe hastane hekime ulaşımında 5,1 seviyesine ulaşmayı planlıyoruz. 2013'te nitelikli yatak sayısına yüzde 38'lere ulaştık. 2014'te yüzde 43'lere 2017'de yüzde 90'lara ulaşmayı hedefliyoruz. Yoğun bakım 11 bin 130 sayısı ile ihtiyacı karşılamaya çalışıyoruz. Burada yeni taleplere göre dinamik bir şekilde yatak sayısını planladık. Yanık yatağı sayısı 2002'ler 35'lerden 390'e çıkardık. Sağlık bakanlığı kuruluşlarında tıbbi teknoloji kullanımı konusunda dünya ülkeleri bazında ortalardayız. Türkiye ortalarda Belçika, Polonya ve Fransa bizden aşağıda. Avustraya ve ispanya gibi OECD ülkeler bizden üstte."

Organ nakli 4 bin 196 sayısı ile Avrupa ve dünya standartlarında nakil ve tedavi anlamında başarılı olunduğunu ancak bağış konusunda yeterli bir yerde olunmadığını vurgulayan Müezzinoğlu, "Bağış konusunda ciddi bir sorunumuz var. Bağış konusunda kampanyalara gösterilen duyarlılığı ve bağışta toplumsal duyarlılığı arttırmalıyız. Merkezi Hastane randevu sisteminde 182 çağrı merkezini arayarak ya da internet yöntemi ile randevu alınmakta. Sisteme aile hekimlerini de ekledik. Günde 225 bin işlem gerçekleştiriyoruz. Randevu ile yüzde 45 muayene oranı. 2014 yılı hedefimiz yüzde 60'ların üzerine gitmek." şeklinde konuştu.



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1866 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim