Çok tartışılan "muayeneye gün sınırı" uygulaması yarın başlıyor. Artık bir hasta 10 gün içinde aynı branşta birden fazla doktora muayene olamayacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), verdiği kararın arkasında. Ancak sağlıkçılar düzenlemeye 'hastanın ikinci görüş hakkının engellediği' gerekçesi ile karşı çıkıyor.
1 Nisan'dan itibaren sınır başlıyor. Artık hastalar "emin olmak" ya da "doktordan memnun kalmadığı için" ikinci doktora gidemeyecek.
Sigortalılar, 10 gün içinde aynı dalda muayene olamayacak, olursa devlet ödemeyecek. MR ve tomografi uygulamalarına ve kan tahlillerine de sınırlama getirilecek.
SGK'nın sınırlama için gösterdiği gerekçe hastalık hastaları. Ve bu hastalar yüzünden artan sağlık harcamalarını kısmak.
Tartışma yaratan uygulamayı destekleyen hastalar da var, sıkıntı yaratır diyenler de
- "Aynı hastalık nüksetti ne yapacağız"
- "İyi bir uygulama değil. 10 gün içinde hasta olma şansınız var. İyileşmeye bilirsiniz. İlaçlar yeterli olmayabilir"
- "İlaç israfı, doktor israfı
- "Tek doktoru tek ilaçlı israfı önlemeyi destekliyorum"
Sağlık örgütleri ise düzenlemenin tamamen karşısında
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey üyesi Altan Ayaz, sağlık hakkının doğrudan gaspı anlamına gelen bir şey. 10 gün içerisinde aynı branşa başvuramayacaksınız. Dolayısıyla 2. hekimden görüş alma hakkınız elinizden alınmış olacak
Ama SGK uygulamada kararlı. "10 gün sınırı" sadece sevk ile gidilen hastanelerde, kontrol muayenelerinde, kanser hastalarının tedavisinde, yatan hasta işlemlerinde ve acil muayenelerde geçerli olmayacak.
CNNTÜRK