• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Moda rüzgarı ayak sağlığınızı bozmasın

Moda rüzgarı ayak sağlığınızı bozmasın
Sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabılar hemen hemen her kadının gardırobunda yer alıyor. Şık görünen bu ayakkabılar, ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Ayak problemlerinin önemli bölümü, yanlış ayakkabı seçiminden ortaya çıkıyor. Bilinçli ayakkabı seçimi ise yaşam süreci içinde oluşabilecek bazı sağlık problemlerini engelleyebiliyor. Ayak sağlığı için, öncelikle ayağın şekline uygun ayakkabılar seçmeye özen göstermek gerekiyor. Memorial Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Op. Dr. Yalın Dirik, 'Yanlış ayakkabı seçiminin getirdiği rahatsızlıklar ve dikkat edilmesi gerekenler' hakkında bilgi verdi.

RAHATLIĞINA BAKIN
Ayakkabı seçerken model ve renkten önce ayakkabının rahatlığına, doğal malzemelerden imal edilmiş olmasına özen gösterilmeli. Çünkü dar kalıplı, üstü basık, sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabılar birçok sağlık problemine davetiye çıkarıyor.
Kişinin; ayakkabı seçerken çalışma koşullarına da önem vermesi gerekiyor.

TOPUK ÖNEMLİ
Özellikle yüksek topuk ve sivri burunlu ayakkabı tercih eden kadınların ayak baş parmağı dışa doğru yöneliyor. Ayağın iç yan kenarında da kemik çıkıntısı oluşuyor. 'Halluks Valgus' denilen bu sorun, ayakkabı tercihleri nedeniyle kadınlarda erkeklere oranla 5 kat fazla görülüyor.
Genellikle hastalar hekime ağrılı iç ayak çıkıntısı, ikinci parmağın ayakkabının tavanına sürtmesi, ayak tabanında ağrılı nasır bulunması ve bazen dekozmetik nedenlerle geliyorlar. İlerleyen durumlarda baş parmak ekleminde kireçlenme görülüyor. Bu da, yürümeyi olumsuz etkiliyor. Hastalığın derecesine göre parmak arasına makara konabiliyor. Rahat ayakkabı giymek ayağa iyi geliyor.

HAVA ALSIN!
Uygun olmayan ayakkabılar; ayağın yeterli şekilde havalandırılmasını engelleyen sentetik çoraplar ve ayakkabılarla birlikte yapılan yanlış tırnak kesimi etin tırnağa batmasına neden oluyor. Böyle bir durumda kişi şiddetli ağrı duyuyor. Bu arada eklenen enfeksiyonlarla birlikte tırnak çevresinde şişlik oluyor.
Tırnak batmasını önlemek için, uygun ayakkabı giymek, tırnakların uzun eksenlerine dik bir açı ile kesmek gerekiyor. İlerlemiş vakalarda ise ameliyat kaçınılmaz hale geliyor.

AYAKKABI YANLIŞ SEÇİLİRSE
ÇEKİÇ PARMAK: Parmaklar, ayakkabının ucuna doğru itildiğinde, biçimsiz kıvrılır ve parmağın orta eklemi bükülerek şekil bozukluğu yapar. Bu da ağrıya neden olur.
NASIR OLUŞUMU: Ayakkabı ile ayağınız arasındaki sürtünme sonucu derinin sertleşip kalınlaşmasıyla nasır oluşur. Daha çok parmak altında veya parmak aralarında görülür.
BACAK AĞRISI: Yüksek topuklu ayakkabı zamanla, baldır kaslarında kısalmalara neden olur. Bacak kaslarında aşırı ağrılar görülür.
DİZ AĞRISI: Yüksek topuklu ayakkabı giymek vücudun ağırlık merkezini öne kaydırarak dize ilave yük bindirir. Bu da dizlerde ağrıya neden olur.
BEL AĞRISI: Vücudun ağırlık merkezinin öne kayması belde kavis yapar. Bu da bel kaslarını gerer.

Ayakkabı alırken bunlara dikkat!
Ayakkabılarınızı akşama doğru alın. Çünkü gün boyu ayaklarınıza yük bindiği için akşama doğru genişler. Akşam alınan ayakkabı rahat ise, gün boyu rahat edersiniz.
Ayakkabının uzunluğu ve genişliği ayağınızla orantılı olmalıdır. Yaş ilerledikçe ayak tabanındaki çökme sonucu ayaklar uzar ya da genişler, bu nedenle ayak numaranızı aralıklı olarak kontrol edin.
Ayakkabı üzerine basarak denenmelidir. Çünkü yük bindiğinde ayak genişler.

İNANMAYIN!
Ayakkabı alırken her iki ayakkabı da denenmelidir. Çünkü çoğu kişide, iki ayağın boy ve genişliği aynı değildir.
Ayak bileği burkulmalarını önlemek için daha geniş ve daha kısa topuklu olanları tercih edin. Ayakkabının topuk yüksekliği 2.5 cm'i aşmamalı.
Parmaklarınızın normal şeklini korumak için, sivri burunlu ayakkabılardan kaçının.
Kesinlikle satıcının, ayakkabının açılıp ayağınıza uyacağı sözlerine kanmayın. Çünküböyle bir şey olmaz.
Ayağınıza hava aldıran kösele tarzı ayakkabıları tercih edin.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5716 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim