CEYDA KARAASLAN - SAFURE CANTURK
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın YÖK tarihinde ilk kez görev süresi dolmadan bir başkanı görevinden alarak 10 yıldır kurumda Başkanvekilliği görevini yürüten Prof. Yekta Saraç'ı başkanlığa getirmesiyle hem üniversitelerde hem de YÖK'te yeni bir dönem başladı. Yeni dönemin şifresi üniversitelerde paralel temizlik ve yüksek kalite olacak.
SORUŞTURMA AÇILACAK
YÖK'te Saraç dönemiyle birlikte ilk iş üniversitelerde yapılanan paralel yapının kökünün kazınması olacak. Anadolu'daki üniversitelerde bugünlerde devam eden rektörlük seçimlerinde paralel yapının desteklediği rektör adayları tespit edilecek. Cemaat tarafından desteklenen, üniversitede mevcut öğretim üyelerini dışlayarak sadece paralel öğretim üyelerine kadro sağlayan ve mobbing yapan rektörler hakkında soruşturma başlatılacak. YÖK Kanunu'nda yapılan değişiklikle YÖK Başkanı, disiplin cezası alan rektörleri idari görevlerinden alabilecek. Böylelikle üniversitelerde paralel yapılanmanın desteklediği rektörlerin diğer öğretim üyelerine karşı uyguladıkları yasadışı işlemlerle ilgili YÖK Başkanı rektörleri idari görevlerinden uzaklaştırma yetkisini kullanabilecek. Prof. Saraç'ın uzun süredir üzerinde çalıştığı, yüksek öğretimi kalite güvencesine geçirecek akreditasyon uygulamasını da başlatması öngörülüyor. Buna göre, mühendisler, mimarlar, tıpçılar, fen edebiyatçılar ve psikologlar kendi derneklerini kuracak, YÖK tarafından da yetkilendirilerek bağımsız akredite kurumları olacaklar. Prof. Saraç, üniversitelerin içinde bulunduğu en önemli tehlikenin istihdam endişesiyle meslek üreten kurumlara dönüşmesinin önüne geçmeyi planlıyor.
YENİ MEVZUAT GELİYOR
Hükümet, yükseköğretim sisteminde büyük bir değişikliğe hazırlanıyor. Özel ve yabancı üniversitelerin açılması için yasal değişiklik yapılacak. Mevzuat düzenlemesi için gelecek yıl çalışma başlatılacak. O düzenlemeye göre yurtdışındaki üniversiteler Türkiye'de faaliyet gösterebilecek. Öğrencilerin ancak 4'te 1'i Türk öğrencilerden oluşacak. Düzenlemeyle halen 55 bin yabancı öğrencinin bulunduğu Türkiye'de, yabancı öğrenci sayısında ciddi artış bekleniyor.
VAKIFLAR ÖZEL OLACAK
Diğer taraftan Türkiye'nin uluslararası öğrenci havuzundan aldığı payın yüzde 1.50'ye yükseltilmesi hedefinin hayata geçirilmesine yönelik yol haritası niteliği taşıyan, Yükseköğretim Sistemi Uluslararasılaşma Strateji Belgesi hazırlanacak. Ayrıca özel üniversite kurulmasına imkan verilmesinin ardından mevcut vakıf üniversitelerinin özel üniversiteye dönüşebilmesinin önü de açılacak. Düzenlemeyle öğretim üye ve elemanlarının üniversiteler arasındaki dengesiz dağılımının da önüne geçilmesi planlanıyor. Düzenlemeyle öğrenci başına düşen öğretim elamı sayısı da bölgeler arasında da eşitlenmiş olacak.