• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 10 °C

Miyomların tedavisi değişiyor

Miyomların tedavisi değişiyor
Halk arasında kist olarak da bilinen miyomlar, kadınlarda en sık görülen tümörlerin başında geliyor. Günümüzde görülme yaşı her geçen gün düşüyor...

Günümüzde görülme yaşı her geçen gün düşüyor. Araştırmalar 35 yaşın altındaki kadınlarda da ortaya çıktığını gösteriyor. Menopozdan sonra ortaya çıkmalarının ise nadir olduğunu dile getiren Doç.Dr. Bülent Urman, miyomların tedavisinde yıllar içinde değişiklikler olduğunu kaydetti. Son yıllarda tedavi etmeden takip etmenin yaygınlaştığını dile getiren Dr. Urman, "Özellikle yakınması olmayan kadınlarda belirli aralıklarla takip etmek ve büyümeyen miyomlara dokunmamak mantıklı bir yaklaşım olarak giderek daha fazla yaygınlaşıyor" dedi. Çocuk istemeyen ve menopoza yakın olan kadınlarda cerrahi müdahale endikasyonunun olmadığını aktaran Dr. Urman, bu miyomun boyutlarından bağımsız olarak düşünülmesi gereken bir seçenek olduğunu dile getirdi.

ZAMAN İÇİNDE BÜYÜR MÜ?
Miyomların zaman içinde mutlaka büyüyecekleri kuramının artık kabul görmediğinin altını çizen Dr. Urman, şunları kaydetti: "Ayarca hızlı büyüyen miyomların da kanser acısından riskli oldukları da kabul edilmemektedir. Bu nedenlerden dolayı tedavisiz takip üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir yaklaşım şeklidir"

NE ZAMAN CERRAHİ MÜDAHALEYE BAŞVURULUR?
Bir diğer tedavi yönteminin de cerrahi müdahale olduğunu ifade eden Dr. Urman, yakınması olan kadınlarda cerrahi müdahalenin halen altın standartlarda olduğunu belirtti. Kanamanın genellikle rahim boşluğuna (kavite) girmiş olan myomlardan kaynaklandığını söyleyen Dr. Urman, tedavisinde histeroskopik rezeksiyin tercih edildiğini anlatttı. Dr. Urman, tedavi yollarını şu şekilde aktardı: "Rahim kas tabakası içinde büyüyen ve yakınma veren miyomların çoğu ise laparoskopi adi verilen karın açılmadan küçük deliklerden yapılan bir cerrahi girişim ile çıkarılabilir. Miyomların aşırı büyük olması veya sayıca fazla olması (3) durumlarında ise karın açılarak müdahale tavsiye ediliyor. Laparoskopik cerrahi cerrahin deneyimi ile çok yakından ilgilidir."

BU YÖNTEMİ BİLİYOR MUSUNUZ?
Doğurganlığını tamamlamış olan kadınlardaki bazı miyomların tedavisinde embolizasyon uygulandığını anlatan Dr. Urman, "Özellikle cerrahiden korkan veya istemeyen kadınlarda embolizasyon ciddi olarak düşünülmesi gereken bir alternatiftir. Doğum yapmamış ve rahim boşluğu içinde myomu olan kadınlarda ise embolizasyon önerilmez"dedi.

Münevver ÇAKIRTAŞ



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6118 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim