• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 18 °C

Miyelomda 'akıllı ilaç' hedefi vurdu

Miyelomda 'akıllı ilaç' hedefi vurdu
Bir tür kan ve kemik iliği kanseri olan mültipl miyelomlu ve kök hücre nakline uygun olmayan hastalar için sunulan "Daratumumab" etken maddeli "akıllı ilaç" seçeneği ile tedavi başarısında artış elde edildi.

Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, mültipl miyelomisimli kanserin, nedeni tam olarak bilinemeyen kan ve kemik iliği rahatsızlığı olduğunu söyledi.

Hastalığın, böbrek yetmezliği (üre yüksekliği, üremi), kemiklerde erime ve özellikle bel kemiğinde olmak üzere kemiklerde kırıklar, akciğer enfeksiyonları başta olmak üzere enfeksiyonlara yatkınlık, kansızlık (anemi), kalsiyum yüksekliği ve kanda sedimentasyon hızı artışı ile kendini gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Özcan, yaygın olarak kullanılan protein elektroforezi testi ile rahatsızlığa kolaylıkla tanı konulabildiğini belirtti.

DÖRTLÜ İLAÇ TEDAVİSİYLE BAŞARI ORANLARI ARTTI

Hastalığın tedavisinde yeni ilaçların başarıyı önemli oranda artırdığına işaret eden Özcan, "Özellikle son 2 yılda 4 yeni ilacın kullanıma girmesi ile tedavi başarısında yeni bir seviyeye geçildi" dedi.

Miyelom hastalığında, tedaviye karar verilirken, hastanın biyolojik anlamda direncinin yüksek olmasının önem taşıdığına dikkati çeken Özcan, şunları kaydetti:

"Çünkü hastanın sert tedavileri rahatlıkla kaldırıp kaldıramayacağı çok önemli. Buna göre hastalar, kök hücre nakline uygun olan ve olmayanlar diye ikiye ayrılıyor. Son çalışmalarla, kök hücre nakline uygun olmayan hastalara önemli tedavi seçenekleri sunuldu. Bu kapsamda, söz konusu gruptaki hastalarda yeni bir çalışmanın sonuçları umutları daha da kuvvetlendirdi. Mateos ve arkadaşlarının, Avrupa, Güney Amerika, Asya ve Avustralya'da kök hücre nakline uygun olmayan hastalarla yaptıkları çalışma, N Engl J Med (NEJM) dergisinde yayımlandı. Çalışmaya göre, kök hücre nakline uygun olmayan hastalarda yaygın kullanılan ve standart tedavi seçeneklerinden biri olan VMP diye isimlendirilen Bortezomib, Melfalan ve Prednizolon üçlüsüne Daratumumab etken maddeli yeni bir ilaç eklendi. Yeni seçenekle tedavi başarısının önemli ölçüde arttığı tespit edildi.”

"TAM YANIT" SAĞLANAN HASTA ORANI YÜZDE 42'YE ÇIKTI

Çalışmaya göre, 'Daratumumab' etken maddeli ilaç standart tedaviye eklendiğinde cevap alınma olasılığı yüzde 74'ten yüzde 91'e yükseldi. Üstelik bunların içinde en yüksek karne notu anlamına gelen 'tam yanıt' sağlanan hasta oranı da yüzde 24'ten yüzde 42'ye çıktı."Prof. Dr. Özcan, standart VMP tedavisi alanlarda 18 ayda hastaların yüzde 50'sinde sağlanan yanıt aynı kalırken, VMP üçlüsüne 'Daratumumab' eklenmesiyle tedavi edilen (D-VMP) grubunda 18 ayda hastaların yüzde 70'inde hastalığın ilerlemediğinin görüldüğünün altını çizdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2701 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim