• BIST 10000.72
  • Altın 3027.832
  • Dolar 35.3145
  • Euro 36.4421
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Mikroplara göz hapsi!

Mikroplara göz hapsi!
Sağlık Bakanlığı, ''Kimliklendirilecek'' virüs ve bakterileri ''dedektif gibi'' takip edecek. Kamuoyunda salgın korkusu yaratan mikroplar artık göz hapsine alınacak.

Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi (RSHM) Başkanlığı Moleküler Mikrobiyoloji Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı Şefi Prof. Dr. Rıza Durmaz, enfeksiyonların önlenmesinin en etkili yolunun, bunlara karşı önlem almaktan geçtiğine işaret etti.

Enfeksiyon hastalıklarının, kaynağı belirlenmeden önlenemeyeceğini kaydeden Durmaz, bir hastanede ya da toplumda salgın ortaya çıkması halinde, bunun başlangıç zamanı ve yol açan bakteri veya virüsün kaynağı ile bulaşma yolunun saptanmasının büyük önem taşıdığını bildirdi.

Durmaz, şöyle konuştu:
''Bu laboratuvarda mikropların adeta parmak izini çıkarıyoruz. Oluşturacağımız veri bankasıyla mikropları artık bir dedektif gibi takip edeceğiz. Salgına ya da hastalığa neden olan virüs veya bakterinin izini süreceğiz. Örneğin domuz gribi gibi bir salgında, farklı bir virüs tipi ortaya çıkarsa bunun dizinini çıkaracağız. Eğer bu ülkelerarası bir salgınsa veri tabanına girip diğer ülkelerdeki tiplerle karşılaştırabileceğiz.''

Laboratuvarda, enfeksiyon hastalıkları ve mikrobiyoloji uzmanlarına, biyolog ve veterinerlere eğitimler verildiğini anlatan Durmaz, bu eğitimlerde dünyadaki güncel gelişmelerin aktarıldığını söyledi.

Burada eğitim alan uzmanların, kendileriyle sürekli iletişim halinde olmalarını sağlamak için çaba gösterdiklerini ifade eden RSHM Başkanlığı Moleküler Mikrobiyoloji Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı Şefi Prof. Dr. Durmaz, ''Bu personel herhangi bir salgın halinde ne yapmaları ve kiminle irtibata geçmeleri gerektiğini artık biliyor'' dedi.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4628 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim