MİDENİZİ SÜT YERİNE SUYLA RAHATLATIN
Su içmek; bazen özellikle yanma hissinin olduğu dönemde, tükürük salgısı yetersiz kaldığında, o dönem için o asidi tekrar aşağıya göndermek açısından önemli bir temizleyicidir. Yemek borusunun temizlenmesini sağlamaktadır.
Genellikle "Süt mideye iyi gelir" denir ancak, sütün çok fazla miktarda içilmesi midedeki asit salgısını artırmaktadır. Bu yüzden, sütü bir kurtarıcı gibi görmek yerine, yanma olduğu zaman suyu temizleyici olarak kullanmak gerekir.
YEŞİL ÇAY İÇİN
Yemek arasında mide yanmalarını ne kadar nötr hale getirirsek o kadar iyi olur. Bu nedenle reflü hastalarının yanlarında ufak atıştırmalık şekersiz bisküviler bulundurulması iyi olur.
Reflü hastalarının sıkça tercih ettiği leblebi, asidi alır ancak fazla gaz yapar. Onun dışında yeşil çay gerçekten bütün sindirim sistemi için vazgeçilmez bir içecektir.
AĞIRLIK KALDIRMAK VE MEKİK ÇEKMEK YASAK
Reflü hastalarına egzersiz yapmayı önerir misiniz, yoksa zararlı mıdır?
Reflü, karın içi basıncının artmasıdır. Karın içindeki basınç arttıkça, midedeki içerik yemek borusuna kaçıyor. Dolayısıyla spor yöntemi, karın içi basıncını artırıcı bir yöntemse; örneğin ağırlık kaldırırken, karın kaslarını kastığınız tipteki sporlar reflüde etkili olabilir. Ama genel olarak baktığımızda spor ve iyi bir vücut yapısı reflüyü tetiklemez.
Hangi spor zararlı?
Ağırlık kaldırmak, karın içi basıncını artırıcı şınav ve mekik çekme gibi hareketler reflüyü artırabilir.
Özellikle önerdiğiniz egzersizler oluyor mu?
Yürüyüş ve temel kültür fizik hareketlerini öneriyoruz. Özellikle mide fıtığı olan reflü hastalarına öne eğilerek egzersiz yapmayı tavsiye etmeyiz. Mekik gibi eğilme hareketleri, mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını kolaylaştırabilir.