• BIST 10000.72
  • Altın 3030.4
  • Dolar 35.3184
  • Euro 36.4662
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 13 °C

Midesiz de yaşamak mümkün

Midesiz de yaşamak mümkün
Ailelerinde beş kişi mide kanserinden öldü diye midelerini aldırdılar! Ravindra ve Meeta Singh isimli kızkardeşler, ailelerinde beş kişinin mide kanserinden ölmesi üzerine önlem olarak midelerini aldırdı.

İngiltere'de yaşayan Hint asıllı kızkardeşlerden 30 yaşındaki Ravindra, midesini aldırdığında zaten mide kanseri olduğunu söylüyor. Diğer kardeş Meeta ise sadece önlem olarak bu ameliyatı olduğunu belirtiyor.

'Midesiz de yaşamak mümkün'
Hindistan asıllı İngiliz kardeşler, Ravindra ve Meeta Singh, ailelerinden beş kişinin ölümüne neden olan kansere karşı önlem olarak midelerini aldırdı.

Singh ailesinden beş kişi kanserden öldü

İki kardeş de dünyada sadece 100 kadar ailede görülen, değişime uğramış bir E-cadherin geni taşıyor. Bu gen, mide ve meme kanserine yakalanma riskini artırıyor.

30 yaşındaki Ravindra, ameliyat önce mide kanserine yakalanmış. Meeta da önlem olarak midesini aldırmış.

Ameliyatın üzerinden yaklaşık bir yıl geçmiş. Liverpoollu kardeşler, çok zor bir dönemin ardından şimdi yeniden yaşamayı öğrenmeye başladıklarını söylüyor.

Sık sık yorgunluk hissettiğini ve başının döndüğünü söyleyen Ravindra, "Ama ilk aylara göre çok iyiyim. Tabii midesiz yaşamanın bazı yan etkileri var" diyor.

Şimdi ameliyat öncesinde, yani mideleri varken yedikleri yemeğin üçte biriyle yetindiklerini söyleyen kardeşler, aşırı yedikleri zaman sindirim sorunları yaşadıklarını belirtiyor.

İki kardeş de ameliyattan sonra yüzde 20 oranında kilo kaybetmiş.

Meeta'yı ameliyat eden Dr. Simon Dexter bunun zor bir operasyon olduğunu ve insanın midesiz de yaşayabileceğini söylüyor:

"Bağırsaklar yukarıdan aşağı inen boru gibidir. Mide de işte bu borunun ortasında bir şişkinlik. Mideyi alınca, aradaki boşluğu dolduruyorsunuz. Midenin asıl işi besin depolamaktır. Sonrasını düşünmemeniz için büyük miktarda yemek yiyebilmenizi sağlar. Ama mideniz yoksa siz de fazla sayıda küçük öğünle idare edersiniz."

'Tek çare buydu'
Dr. Dexter şöyle devam ediyor:
"Midedeki asit, yiyeceklerin sterilize edilmesine yardımcı oluyor. Ama günümüzde bu o kadar da çok önemli değil. Nihayetinde yerden bulduğumuz şeyleri yemiyoruz. Ayrıca mide asidi demir ve B12 emilimine yardımcı olur. Bu nedenle dışarıdan takviyeye ihtiyaç var. Gerekli mineralleri temin ettiğiniz sürece genel sağlığınız üzerinde çok ağır bir etkisi olmaz" diyor.

Simon Dexter, bu hastalar için midenin alınmasından başka bir çözüm olmadığını da sözlerine ekliyor.

Ravindra da "Tek seçeneğimiz buydu. Yoksa bugün burada olamazdım" diyor.

25 yaşındaki Meeta ise "Babam, ben 10 yaşındayken öldü. Aile geçmişine bakıp ben de önlem olarak midemi aldırdım. Aslında ilk başta gönülsüzdüm. Ama ablam da kansere yakalanınca fikrimi değiştirdim" diye konuşuyor.

BBC

Bu haber toplam 3850 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim