Ramazan ayında iftar ve sahur vakitlerinde aşırı yemek yemenin ciddi mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabileceğini unutmamak gerektiğini belirten Op. Dr. Mahmut Bekir Gürcan, "Uzun süreli açlık nedeniyle midede bazı salgılarda azalma olur. Bu durum mideyi daha duyarlı hale getirir ve gastrit, ülser, reflü gibi mide rahatsızlıklarının yaşanmasına neden olabilir. Bu yüzden mide şikayetleri olanlar ya da geçmişte mide rahatsızlığı geçirenler oruç tutmadan önce, mutlaka bir uzmana başvurup, önerileri dikkate almalılar" dedi.
"YEMEKLERİ İYİ ÇİĞNEYİN"
Ramazan ayında dikkatsiz beslenen kişilerde mide yanması, gaz, ekşime, kabızlık gibi şikayetlerin artığını ifade eden Op. Dr. Mahmut Bekir Gürcan, şöyle devam etti: "Oruç tutulan süre uzun olduğu için iftarda yemeğe çorba ile başlanmalı ve yemekler yavaş yenmelidir. Sindirimin ağızda başladığı unutulmayarak yemekler iyice çiğnenmelidir. Oruç tutarken mide sağlığını korumak isteyenler iftarda ağır hamur tatlılarından, çay-kahve tüketiminden ve yağlı, baharatlı gıdalardan uzak durmalı, bol sebze, meyve, komposto ve yoğurt tüketmeli, özellikle lifli gıdaları tercih etmeli, sıvı alımını arttırmalıdır.
İftarla sahur arasındaki süre kısa olduğu için sıvı alımının bu süre içerisine eşit olarak dağıtılması mideyi yormayacaktır. Sahurda birdenbire fazla miktarda su içilmesi reflü şikayetlerini arttırabilir. Mide şikayetleri olanlar sahur yapmayı ihmal etmemelidir. Sahurda yağlı yiyeceklerin yenmesi de reflü şikayetini arttıracağından hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Sahur yapıldıktan sonra hemen yatılmamalıdır. Reflüsü olanlar yüksek yastıkta ya da yatak baş uçlarını kaldırarak yatmaya özen göstermelidir. Ölçülü davranıldığı ve hekim önerileri dinlenildiği takdirde, mide rahatsızlığı olanlar oruç tutarak sağlıklı bir ramazan ayı geçirebilecektir"