• BIST 9886.05
  • Altın 2961.047
  • Dolar 34.7358
  • Euro 36.6351
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 11 °C

Mide rahatsızlığı olanların dikkat etmesi gerekenler

Mide rahatsızlığı olanların dikkat etmesi gerekenler
En çok da Ramazan ayında daha dikkatli olunmalı... Ramazan ayının ilk günlerinin yaşandığı bu dönemde sıcak havalar insanları daha dikkatli beslenmeye yönlendiriyor.

Ramazan ayının ilk günlerinin yaşandığı bu dönemde sıcak havalar insanları daha dikkatli beslenmeye yönlendiriyor.

Bu durumun mide şikâyeti olanlarda daha da özen gerektirdiğini belirten Gastroentereloji Uzmanı Doç.Dr Erdoğan Arıkan, sıcak havalar her ne kadar sıkıntılı durumlar yaşatsa da mide şikâyeti olanların daha fazla dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, aşağıda ki konulara değindi.

Ülser tedavisi beraberinde oruç tutmak hasta için sakıncalı bir durumdur. Midenin uzun süre boş kalması asit salgılamasını arttırı, buda ülserin oluşmasında yada iyileşmemesinde büyük ölçüde etkili olur.

Reflü şikayeti olanların ise tanı konduktan sonra oruç tutarken dikkat etmeleri gereken bazı kurallar var, bunlar:
İftar ve sahurda hızlı yemek yememek, mümkün olduğunca yavaş ve iyi çiğneyerek yemek, çiğ soğan, sarımsak, yağlı yiyecekler, kızartmalar, salçalı yemekler, portakal ve limon suyu, gazlı içecekler, domates suyu, nane, çikolata, kahve ve hamur işi ağır tatlılardan uzak durmak, iftardan en az 2-3 saat sonra yatmak. Yatarken de mümkün olduğunca yastığınızı yükseltmeniz sizi rahatlatacaktır.

Mide kanaması, sık sık ülser ve mide kanaması geçirenlerin oruç tutmaları sağlıklı değildir.

Şişkinlik ve kabızlık şikayetini sıklıkla yaşayanlar organik sebepler dışında, hızlı yemek yemekten ve gaz yapan yiyeceklerden kaçınmalıdırlar(baklagiller, bulgur, lahana vs).

Beslenmede ise genel olarak yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden, ağır tatlılardan kaçınmak, yemekleri yavaş ve iyi çiğneyerek yemek, iftarda yemekle çok su içmemek ve suyu yemek aralarında tüketmek oldukça önemlidir. Haşlanmış sebze yemekleri, kompostolar, süt tatlılar ve haşlanmış etleri tercih etmeliyiz.

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4530 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim