HAMİLELERDE KROMOZOM HATASINA NEDEN OLABİLİR
Bilim adamları, İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde kuarsetinle ilgili bir araştırma yaptı. 11 hasta üzerinden yürütülen çalışmada; kuarsetin başlangıçta üç haftada kademeli dozlar şeklinde uygulandı. 11 hastanın 9'unda birinci saat sonunda kuarsetinin; lenfosit proteini ve tirozin fosforilasyonunu bastırdığı ve bu durumun 16 saat boyunca etkisini gösterdiği görülmüştür. Ancak yüksek doz kuarsetin, mutajenisiteye yönelik ames testinde kromozom hasarına neden olmuştur. Bu da insanlarda ve özellikle de gebelikte tavsiye edilmez. Bununla birlikte kuarsetin düşük miktarlarda emilmektedir.
HAYVANLAR ÜZERİNDE KANSER GELİŞİMİNİ ÖNLER
Kesin kanıt bulunmasa da, kuarsetinin karsinojenlerin (Kanser oluşmasına yol açan etkenler) metabolik aktivasyonunu değiştirebilmesi nedeniyle, terapötik olarak uygulanan ilaçlar, sitokrom P450 gibi enzimler üzerindeki etkileri yoluyla değişikliğe uğratabilir. İnsanlarda 940 mg IV dozlarda nefrotoksisite (böbrekte toksik kimyasallar ve ilaçların yol açtığı etki) gözlemlenmiştir.
KANIT YOK!
Kuarsetinin güvenilirlik ve etkinliğine ilişkin kesin kanıtlar bulunmamaktadır. Kuarsetin dahil birtakım flavonoidler antioksidandır ve hayvan modellerinde kanser gelişimini engeller. Bununla birlikte, kuarsetinin kanseri önleyen prooksidan özellikleri bulunabilmektedir.
Prof. Dr. ERKAN TOPUZ