Sebze ve meyveleri böceklerden korumak için kullanılan tarım ilaçları kanser ve sakat doğum gibi sorunlara yol açıyor. Riskten korunmanın tek yolu ise besinleri iyice yıkamaktan geçiyor
Tarım ürünlerini üretim ve depolama sırasında zararlılardan korumak için kullanılan kimyasallar ‘pestisit’ ya da ‘tarım ilacı’ olarak adlandırılır. Günümüz modern tarımında pestisitlerin kullanılması kaçınılmazdır. Ancak tarım ilaçları kullanılırken, hem ürünün hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı korunması, hem de insan ve çevreye olumsuz etkilerinin en az olması çok büyük önem taşımaktadır. Kaliteli üretimi güvence altına alabilmek için kullanılan bir tarımsal mücadele şekli olan tarım ilacı kullanımı, 1940’lardan beri üretimi artıran önemli bir bileşendir. Kısa sürede etki göstermesi ve kullanımının kolay olması nedeniyle, tarım ilacı kullanımı en çok tercih edilen yöntemdir. Tarım ilaçlarının kullanılmadığı durumlarda ürünlerde yüzde 60’lara varan oranlarda kalite ve verim düşüklüğü olduğu bilinmektedir. Ancak, tarım ilaçlarının kullanımı insan sağlığı ve çevreye olumsuz etkileri gibi birçok sorunu da beraberinde getirmektedir.
Elmayı limonlu suda bekletin
Tarım ilaçları; böceklere karşı, küflenmeye karşı, ürüne zarar veren yabancı otları temizlemeye karşı, yapraklardaki bitleri öldüren, kurtçuklara karşı kullanılanları olmak üzere birçok gruba ayrılır. Bu tarım ilaçlarının kullanımında kurallara uyulmadığı zaman besinlerdeki kalıntı miktarı artmaktadır. Bu nedenle, üreticilerin tarım ilaçlarını, doğru dozda, doğru zamanda kullanmaları konusunda eğitilmeleri ve denetim sistemlerinin uygulanması gerekmektedir. Aşırı ve bilinçsiz kullanım sonucu tarım ilaçlarının kanser, doğumsal anomali, sinir sistemi zararları ve uzun dönemde oluşan yan etkilere neden olmaktadır. Tarım ilaçları ve parçalanma ürünleri toksik maddeleri içerdikleri gibi, uygulanan tarım ilacı ve uygulama koşuluna bağlı olarak, çevre kirliliğine neden olabilmekte, aşırı buharlaşabilenler ise soluduğumuz havayı kirletmektedir. Ayrıca fazla kullanımı organizmalarda ilaca karşı direnç oluşturmakta bu yüzden tarım ilacı uygulaması başarısız olmaktadır. Örneğin; çilek, elma, şeftali, kivi, mısır, soğan gibi besinlerde bolca tarım ilacı kullanılmakta, bu ve benzeri besinleri tarım ilacından arındırmak için, besinleri bol su içine sirke ile limon koyarak yıkayabilir, böylece daha güvenli şekilde tüketebilirsiniz.
Selahattin DÖNMEZ
[email protected]
StarGazete