• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

Meyve şenliği başladı!

Meyve şenliği başladı!
Yazın gelmesiyle giysiler hafiflerken fazla kilolardan da kurtulmaya çalışıyoruz.

İlk akla gelen çözüm, beslenme şeklinin gözden geçirilmesi oluyor. “Daha çok sebze, meyve yiyeceğim”, “Şekeri, yağı azaltacağım” gibi sözler vermeye başlıyoruz. Kışın soğuğundan sonra baharın yorgunluğunu ve derecesi yükselmeye başlayan hava sıcaklığının etkisini azaltmak için meyve yardımcımız oluyor.

Sağlık deposu kayısı


Çoğumuzun şu sıcak yaz günlerinde severek yediği kayısının meyveler arasında ayrıcalıklı bir yeri var. Kayısının demirbaş gıdalardan biri olduğu, Himalayalar’ın Hunza Vadisi’nde yaşayanların, 100 yaşını görmesiyle kabul edildi. Geleneksel Çin tıbbında kayısı, bin yıldır kullanılıyor. Vücut sıvılarını yenileyen, toksinleri atan ve susuzluğu gideren özellikleri var.

Doğuya sefer yapan Büyük İskender’in bu meyveyi Batı dünyasına getirdiğine inanılıyor. Eski Yunan tıbbında şifalı özellikleri bilinen kayısıyı, Romalılar aşk tanrıçası Venüs’e adamış. Günümüz- deki araştırmalar kayısının en yüksek ve en çeşitli karotenoid düzeyine sahip olduğunu gösteriyor. Karotenoidler, kalp hastalığını önleyen, kötü kolesterolü düşüren ve kansere karşı koruyucu antioksidanlara deniyor.

Potasyum, demir ve lif kaynağı
Kayısı, içerdiği selüloz ve pektin sayesinde, kabızlık çekenler için değerli bir yardımcı ve hafif bir müshil. Genellikle 6-8 kayısı istenen sonucu verecektir. Özellikle kış aylarında popüler bir alternatif olan kuru kayısı, kurutma işlemi sırasında bozulmayı önlemek için eklenen kükürtdioksit nedeniyle yaklaşık her 100 kişiden birinde alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve her 20 astımlıdan birinde krizleri tetikleyebilir. Kükürtsüz kuru kayısı yemek isterseniz doğal yoldan kurutulmuş (kahve rengi) kuru kayısılardan alabilirsiniz. Yalnız unutmayın, taze kayısının yüz gramında (3-4 iri kayısı) 50 kalori ve 9 gr. doğal şeker varken, 100 gr. kuru kayısıda suyu giderek konsantre olduğundan, 215 kalori ve 53 gr. doğal şeker var. Kayısıda oksalat bulunduğundan, kalsiyum oksalatlı böbrek taşları olanların fazla kayısı yememeleri önerilir.

Serinlik yolu karpuz

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun anavatanı, Afrika’nın tropikal bölgeleri. C vitamini deposu karpuzun aynı zamanda kırmızı rengiyle kendini gösteren beta- karoten içeriğiyle antioksidan etkisi var. Bol miktarda su içeriğinden dolayı kilo vermek isteyenlere beslenmelerinde destek olabilir. Bir ince dilim karpuz (200 g.), yaklaşık 70 kalori enerji içerir. 100 mg. kadar potasyum içeriğiyle vücudu destekler. Lif bakımından zengin olmasıyla da bağırsakların çalışmasında etkili.

Ödem giderici kiraz

Dolgun, parlak, renkli ve tatlı kirazların yararları saymakla bitmez. Kirazın en önemli özelliği, salisilat içeriğiyle aspirin benzeri etkisinin olması. Bunun yanında böbreklerin ve karaciğerin toksik maddelerden arındırılmasına yardımcı oluyor. 14-15 adet kiraz, 160 mg. potasyum içeriğiyle kadınların özel dönemlerinde vücutlarında meydana gelen ödemin atılmasında oldukça etkili. Bir küçük kase kiraz, 50 kalorilik düşük enerjisi ve içeriğindeki lifle kilo vermek isteyenleri tok tutarak bu sürece yardımcı da oluyor.

Meyve salataları yaratın

Çeşitli meyvelere taze cevizle badem, yağsız yoğurt katarak farklı salatalar elde edebilirsiniz. Bu tip salatalar özellikle meyveyle arası pek iyi olmayan çocukların ve gençlerin iştahını kabartıp, onları meyve tüketmeye alıştırabilir. Yediğiniz her meyvenin değişik oranlarda A ve C vitamini içerdiğini unutmayın. Her gün değişik çeşitte ve renkte meyve yemeye özen gösterin.

Dr. Hasan İnsel

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3250 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim