• BIST 9910.74
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 13 °C

Mevsim değişirken hastalıklara dikkat!

Mevsim değişirken hastalıklara dikkat!
Yazdan sonbahara geçiş yaptığımız şu günlerde sağlığımıza çok daha dikkat etmemiz gerekiyor.

Medipol Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hale Handan Sarıkaya mevsim değişikliklerinde nelere dikkat etmemiz ve nasıl beslenmemiz gerektiğini anlattı…

Bahar nezlesi aşısında yeni yöntem

İnsan vücudunu ve sağlığını etkileyen en önemli faktör sıcak soğuk farklılıklarıdır. Mevsimsel geçişlerde yaşanan hava değişimleri kimi hastalıkları alevlendirir, kimisini belirgin olarak rahatlatabilir.

Medipol Üniversitesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hale Handan Sarıkaya, sonbaharın yaklaşmakta olduğu şu günlerde bizleri bekleyen, en sık karşılaşabileceğimiz hastalıkların grip, soğuk algınlığı, bronşit, zatürre gibi üst ve alt solunum yollarına ait hastalıklar olduğunu söyledi ve yazdan sonbahara geçiş yaptığımız şu günlerde hastalanmamak için nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlattı…

Yaşlılar ve çocuklar daha dikkatli olmalı
Gün içindeki ısı farklılıklarından dolayı, uygun korunma önlemleri almazsak tekrarlayan ve uzun süren solunum yolları hastalıklarına yakalanma sıklığımızın arttığını belirten Dr. Hale Handan Sarıkaya, bunun en önemli nedeninin ısı farkıyla kişinin zayıflayan bağışıklık sisteminin bakteri ve virüs hastalıklarına açık hale gelmesi olduğunu vurguladı.

Özel hastanelere Sayıştay şoku

Dr. Hale Handan Sarıkaya konu ile ilgili şunları söyledi: “Solunum yolu hastalıkları sıklıkla burun akıntısı, öksürük, aksırık, boğaz ağrısı, halsizlik, bazen de ateşle görülür. Öksürük, aksırıkla havaya saçılan damlacıklar yoluyla çok hızlı bulaşır ve vücut direnci düşük kişilerde basit bir soğuk algınlığı bile bronşit ve zatürreye ilerleyen bir seyir izleyebilir; aynı zamanda ciddi bir iş gücü kaybına da yol açabilir. Bu durum en çok yaşlı ve çocukları etkilediğinden risk grubundaki kişilerin daha dikkatli olmaları, özellikle bu dönemlerde kapalı, klimalı, havalanması iyi olmayan yerlerden kaçınmaları, düzenli uyku ve beslenmelerine dikkat etmeleri, bol su içmeleri, sigaradan kaçınmaları önerilir.”

Genellikle basit bir soğuk algınlığının nedenin çoğunlukla virüsler olduğunu belirten Sarıkaya, bu durumda antibiyotik tedavisine gerek olmadan 1 hafta içinde kendiliğinden iyileşme sağlandığını; klinik şikayetlerde kötüleşme durumunda ise mutlaka hekime başvurulması gerektiğini vurguladı.

Mevsim değişimlerinde bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için neler yemeliyiz?

- Özellikle A, C, E vitaminleri ile beta karoten, selenyum ve çinkodan zengin brokoli, karnabahar, lahana, biber, enginar, ıspanak, havuç, maydanoz, tere, sarımsak; meyvelerden ise portakal, mandalina, kivi, elma, limon bol miktarda tüketilmelidir.
- Özellikle E vitamini yönünden zengin olan zeytinyağı, fındık, soya, ceviz, fıstık, badem kalp hastalığı riskini azaltmasının yanında birçok kanser türüne karşı da koruyucudur. Kırmızı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerdeki beta karoten bağışıklık sistemini belirgin şekilde destekler.
- Güçlü bağışıklığın bir diğer parçası probiyotikler. Probiyotikler bağırsak yararlı bakterilerini arttırarak hastalık yapan mikroorganizmaların üremesine engel olurlar.
- Diyetinize mutlaka eklemeniz gereken besinlerden keten tohumu, soya fasulyesi, sarımsak, omega 3 yağ asitlerini (en çok somonda bulunur) de unutmayalım.
- Kırmızı et, yumurta, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, pekmez her gün tüketilmelidir.
- Kahve, kola gibi kafeinli içeceklerin kullanımını da azaltmakta kesinlikle fayda vardır.
- Son bir not olarak ekinezya ve beta glukanın hem tedavide hem bağışıklık destekleyici olarak kullanıldığını hatırlatalım, ancak bunların hekim kontrolünde kullanılması gerekir.

Kansızlık ders notlarını düşürüyor

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3912 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim