• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 11 °C

"Meteoroloji polen raporu yayımlasın"

"Meteoroloji polen raporu yayımlasın"
İlkbaharla birlikte polen alerjisi olanlar, özellikle de çocuklar için zor günler başlıyor

BAHAR mevsiminde yaygınlaşan “polen” dediğimiz çiçek tozları, günümüzün aşırı “steril” toplumlarında yetişen kişilerde, özellikle de çocuklarda ciddi alerjik reaksiyonlara neden oluyor. Dr. Elif Altuğ Kolsuk, polen alerjisi konusunda şu noktalara dikkat çekti:

NİSAN VE HAZİRAN

Alerjik açıdan önemli olan polen grubu, 20-60 mikron büyüklüğünde olup, çok uzak mesafelere taşınabilenlerdir. Bu polenler hava değişiklikleri ile daha küçük parçacıklara bölünür ve dağılmaları daha da kolaylaşırken, alerjik kişileri hapşırtan, öksürten veya kaşındıran yakınmalara yol açar.

Her polen alerjiye yol açmaz. Polen boyutları, solunan havadaki polen miktarı ve polenlerin havada kalma süreleri alerjen yapılarını belirler. Ülkemizde bölgesel farklılıklar olmasına rağmen atmosferde en çok polen bulunan aylar nisan ve hazirandır. Bu aylarda sıklıkla çayır polenleri etkilidir. Hedef organları ise burun ve akciğerlerdir. Eylül ve ekim aylarında ise ot polenleri atmosfere yayılır.

KORUNMA YOLLARI
* Sizde ya da hastanızda hangi polenlere karşı alerji geliştiğini saptayın..
* Medyada polen mevsimine uygun günlük hava raporları olmalı ve bunlar takip edilmeli. * Polenlerine alerjik olduğunuz bilinen bitkilerden olabildiğince uzak durun.
* Evin kapı ve pencerelerini sıkıca kapatın.
* Evde ve arabada polen filtreleri kullanın.
* Evdeki polen düzeyi çok yüksek ise hava temizleyicisi kullanmalısınız.
* Polenlerin atmosferde yoğun olduğu zamanlarda dışarı çıkmayın.
* Dış ortamda ağzı ve burnu koruyan maskeler kullanın.
* Polen zamanı ağaçlık, çimenlik yerlerden çok, deniz kenarını tercih edin.
* Dışarıda çocuklarınıza güneş gözlüğü takın ve eve dönünce hemen yüzünü yıkayın.
* Şapka takın ve yatmadan saçlarını yıkayın çünkü yapışan polenler uykuda yakınmalara yol açabilir.
* Eve gelir gelmez dış ortamda kullanılan giysileri çıkarın.

BELİRTİLERİ NELER?
Alerjik nezle burun akıntısı, hapşırma, burunda kaşıntı ve tıkanıklık; astım ise tekrarlayan öksürük, hırıltı, nefes darlığı ve atakları, göğüsten ıslık sesi gelmesi, koşma, ağlama ve gülmekle ortaya çıkan veya gece uyandıran öksürük gibi belirtiler gösterir. Dış ortamda soluduğumuz havada dolaştıklarından, polenlerden tam korunma mümkün değildir. Atmosferdeki polen miktarı sıcak, kuru ve rüzgârlı havalarda çok fazladır. Yağmurlu günlerde ise polenler su ile yere indiklerinden havadaki miktarları hemen azalır ve alerjik kişiler rahatlar.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2417 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim