• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

Metabolizmayı Hızlandırmanın Yolları

Metabolizmayı Hızlandırmanın Yolları
Oruç tutarken kilo almamak, yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmakla mümkün.

Oruç tutarken kilo almamak, yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmakla mümkün. Özel Akademi Hastanesi Diyetisyeni Gonca Turan Uzuner, oruç tutarken yavaşlayan metabolizmamızı, iftar ve sahur öğünlerinde doğru besinleri seçerek nasıl hızlandırabileceğimizi anlattı. İşte size, Ramazan ayını formunuzu koruyarak geçirmenizi sağlayacak, metabolizmanızı hızlandıracak püf noktaları:

 

 

11 ayın sultanı Ramazan’ı yaşadığımız şu günlerde, oruç tutanların yeterli ve dengeli beslenmeleri, yeterli miktarda sıvı almaları çok önemlidir. Bu ayda yapacağımız beslenme hataları hem ramazanı daha zor geçirmemize hem de kilo almamıza neden olacaktır.

 

Açlık süremizin 16 saati bulduğu bu günlerde iftarla sahur arasındaki kısa zaman dilimini çok iyi değerlendirerek, iftar ve sahur öğünlerinde doğru besinleri seçerek hem formumuzu koruyup hem de daha rahat bir ramazan geçirmemizi sağlayabiliriz.

 

Ramazan ayında birçok insanın şikayeti kilo artışlarıdır. Ya da diyet yapanlar kilo verememekten yakınırlar. Bunun nedeni uzun süre aç kaldığımız süre içinde metabolizmanın yavaşlamasıdır. Çünkü aç kaldığımız 16 saatlik zaman diliminde aktivitemiz kısıtlanır, sıvı tüketemeyiz ve yemek yiyemeyiz. Bu nedenle metabolizmamız yavaşlar ve buna bağlı olarak kilo artışları başlayabilir. Peki metabolizmamızı nasıl hızlandıracağız:

 

·                           Öncelikle öğün sayımızı arttırmamız gerekir. Sahura mutlaka kalkmalı, iftarda orucumuzu su, hurma ve çorba üçlüsü ile açtıktan sonra midemizi 15 dakika dinlendirmek için ara verdikten sonra hafif bir ana yemek, salata ve yoğurtla iftarımızı tamamlamalıyız. Bundan 1,5 - 2 saat sonra ise meyve, süt veya sütlü tatlı gibi alternatiflerle dördüncü öğünümüzü yemeliyiz.

·                           Sıvı tüketimi, metabolizma hızı için çok önemlidir. Normalde 2,5 litre olan su ihtiyacı, yaz aylarında 3 - 3,5 litreye kadar çıkar. Bu nedenle iftarla sahur arasındaki kısa zaman diliminde yudum yudum su içerek 3 litre olan sıvı ihtiyacımızı karşılamaya çalışmalıyız. Unutmayın; çay, kahve, kolalı içecekler su yerine geçerek sıvı ihtiyacını karşılamaz. Ayrıca günlük tüketeceğimiz 1 - 2 su bardağı soda da kaybettiğimiz minerallerin yerine konmasında bize fayda sağlayacaktır.

·                           Posalı yiyecekler metabolizma hızımızı artırır. Nedir bunlar: Sebzeler, meyveler (özellikle kuru meyveler), kuru baklagiller ve tam tahıl ürünleri. Kullandığımız ekmeği tam tahıla çevirirsek, öğünlerde çiğ sebzeleri bol miktarda kullanırsak, haftada 2 - 3 gün  kuru baklagil tüketmeye özen gösterirsek posa alımımızı artırmış ve böylece hem  tokluk süremizi uzatmış, hem oluşabilecek kabızlık ve sindirim sorunlarını çözmüş, hem de metabolizmamızı hızlandırmış oluruz.

·                           Yapılan çalışmalarda kalsiyum içeriği yüksek besin maddelerinin de metabolizmayı hızlandırdığı görülmüştür. Bu nedenle sahurda ve iftarda mutlaka 1 su bardağı süt, yoğurt veya ayran tüketmeye özen göstermeliyiz. Peynir, hem sahurda hem de iftarda tüketebileceğimiz kalsiyumdan zengin besinler arasındadır. Ayrıca ceviz, fındık, badem gibi kabuklu yemişler de kalsiyum içeriği yüksek gıdalar arasındadır. Sahurda tüketeceğiniz 3 - 4 adet ceviz veya 8 -10 adet fındık daha uzun süre tok kalmanızı sağlar ve metabolizmanızı hızlandırır.

·                           Ve belki de metabolizma hızını en çok etkileyen faktör fiziksel aktivite. Ramazan ayı fiziksel aktivitemizin en fazla kısıtlandığı zamandır. Bu nedenle yine iftardan sonraki kısa zaman diliminde yapacağımız çok ağır olmayan egzersizler ve 30 - 40 dakikalık yürüyüşler metabolizma hızımızı korumamıza yardım edecektir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 7940 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim