• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Metabolizmanızın hızını yükseltin!

Metabolizmanızın hızını yükseltin!
Sonbahar ayları genel olarak motivasyon düşüklüğü, depresyon gibi olumsuz ruh hallerinin görülmesine yol açar.

Kalp ve damar problemleri, baş ve eklem ağrılarının da en yoğun görüldüğü aylardır. Kimilerinde bu durum rutin kabul edildiği için farkında olmadan kişiyi mutsuz eder. Oysa özellikle bu dönemi mutlu geçirebilmek için çok pratik ve eğlenceli yollar vardır. Bu melankolik ayları kendinizi iyi hissederek atlatmak ve kışa hazır olmak için en etkili yollardan biri ise egzersiz yapmaktır.

Sports International Spor Direktörü Muratcan Üner, yazın eğlenceli ve hareketli periyodundan sonra çoğumuzda sonbahar başlangıcı ile beraber bir durgunluk ve halsizlik oluştuğunu belirtiyor ve sonbahar depresyonuyla egzersiz yaparak nasıl başedileceğini şöyle anlatıyor:

"Doğru ve sistemli yapılacak egzersiz programı ile özellikle bu aylarda keyfinizi yerine getirirken vücudunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı olursunuz. Ayrıca yazdan kalan fazla kilolardan şikayetçiyseniz bu egzersizler ile aynı zamanda incelmeyi de sağlarsınız. Sonbaharın arkasına saklanıp egzersizden uzaklaşmak yerine egzersizi daha sık ve sistemli yapmak kalp ve damar sağlığı ile kilo idaresi açısından çok önem taşır. Havalar soğuyor diye açık havada yapılan egzersizleri azaltır ve yerine bir şey koymazsanız bu hem metabolizma hızınız hem de kalp ve damar sağlığınız için tehdit oluşturur.

Haftada kaç gün egzersiz yapılmalı?

American College Of Sports Medicine’nin (Sağlık ve egzersizle ilgili standartları belirleyen en önemli kuruluş) önerisine göre haftanın 3-5 günü, günde minimum 20-40 dakika nefes nefese kalmayacak tempo ve şiddette yapılacak yürüyüş, koşu, dans, bisiklet gibi aerobik aktiviteler kalp damar rahatsızlıklarına yakalanma oranınızı en az % 20 düşürür ve bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hastalıklardan korur. Bu tür aerobik egzersizlerde tüm dokulara oksijen yollanacağı için hem hücreler kendini yenileyecek hem de anti-aging etkisi yaratacaktır.

Çoğu kişinin bahanesi egzersize zaman ayıramamaktır. 5 gün olmasa da en az 2-3 gün yapılacak egzersizler bile çok önemli kazanımlar sağlayacaktır. Burada önemli olan egzersizin şiddetinin çok yüksek olmaması ve eğer mümkünse bu konuda eğitim almış kişiler tarafından egzersiz programının planlanmasıdır.

Hangi spor türleri sonbahara uygun?

Kardiyo egzersizlerinin yanı sıra haftanın iki günü yapılacak direnç egzersizleri ile kas ve kemik yapınızı güçlendirerek sonbaharda azalan metabolizma hızınızı yükseltmeniz mümkün. Her yapılan direnç egzersizi kaslarınızı aktive ederek vücudunuza aldığınız kalorilerin kaslarınızın içinde enerjiye dönüşmesini sağlayarak vücut yağ oranınızın da azalmasına ve kaslarınızın şekillenmesine neden olacaktır.

Vücut ağırlığı ile yapacağınız egzersizler kalça, karın ve bel kaslarınızı kuvvetlendirecek egzersizler, daha fazla kalori harcamanıza yardımcı olacaktır.

Yapılacak fiziksel aktiviteler vücutta beyin tarafından salgılanan ve mutluluk hormonu adı verilen endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayarak sonbaharın olabilecek duygusal negatif etkilerini de ortadan kaldıracaktır.

Haftada bir gün yapacağınız nefes egzersizleri yoga ve Tai-Chi gibi egzersizler de psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Sonbaharda nasıl beslenmeli?

Sonbaharda C vitamini içeren gıdaların bol miktarda tüketilmesi de vücut direncinin artırılmasına ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca bu aylarda hava değişiminden dolayı günlük sıvı ve yüksek miktarda lif içeren besin tüketim miktarını artırmanız da gerekir."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5394 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim