• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Meşe palamudu şeker hastalığına iyi geliyor

Meşe palamudu şeker hastalığına iyi geliyor
Türkiye'nin özellikle Batı ve Kuzeybatı kesimlerinde yetişen meşe palamudu, şeker hastalığına iyi geliyor.

Meşe palamudunun birçok faydası olduğunu söyleyen aktar Abdullah Yakar, "Meşe palamudunun, çörek otu ile birlikte kullanılması şeker hastalarına fayda verir" dedi. Aktar Abdullah Yakar, meşe palamudu bitkisinin kestane türünden aynı zamanda pelit denilen yemiş cinsinde sert ve tırnaklı bir meyve olduğunu ifade etti. Yakar, "Pelidin tatlıları olmakla beraber genellikle tadı acıdır ve bazı hayvan türlerinin aynı zamanda besin kaynağıdır. Palamutlar tabiatı itibariyle atıkları biriktiren bir bitki olduğundan, kimyasal atıklardan uzakta, tarımsal ilaç ve gübre gibi etkenlerden etkilenmemiş bir bitkidir" diye konuştu.

Anadolu'da birçok hastalık tedavisinde kullanılan meşe palamutlarının kahve yapımında da kullandığını ifade eden aktar Yakar, bu kahvenin genelde şifa maksadıyla kullanıldığını kaydetti. Abdullah Yakar, "Bitki, kabızlık yapıcı etkisinden dolayı özellikle ishal vakalarında kullanılır. Mikrop öldürücü ve kanama durdurucu özelliğinden dolayı açık yaralarda tozu faydalıdır. Kanama durdurucu özelliğinden dolayı mide kanamalarında, damarlardaki büzücü etkisinden dolayı basurda kullanılır. Bazı eski kitaplarda prostat için kullanıldığı bilgileri mevcuttur. Çörek otu ile birlikte kullanılması şeker hastalarına fayda verir. Özellikle çocuk ishallerinde, bel gevşekliğinde, frengiyi önleme de çok faydası görülür. İdrarın damla damla gelmesini kesmek için kullanılır. Yine özellikle altını ıslatan çocuklarda palamut tozunun balla macun yapılarak kullanılması büyük fayda verir" dedi.

Aktar Yakar, bitkinin diğer faydalarını şöyle sıraladı: "Haricen pelit tozunun zeytinyağı ile karıştırılıp saç kıran bölgesine sürülmesi büyük fayda verir. Memeli basur hastalarında, palamut çayına bir pamuk batırılarak sürülmesi basur memelerini küçültür. Mide rahatsızlıklarında palamut çayı fayda verir ve ateş düşürücü etkisi vardır. İshal ve dizanteriyi kesip, bağırsak bozukluklarını giderir. Meşe kabukları ve palamutla hazırlanan banyo suyu egzama için fayda verir. Ayrıca palamut, boya sanayisinde de kullanılmaktadır. Yaklaşık 500 yıl ömrü olan meşe ağacı ve meyvesi pelitin bilinen herhangi bir yan etkisinin olmaması bu bitkiye olan talebi de arttırıyor. Doktor tavsiyesiyle ve doz aşımı yapmadan kullanımı tıbbı tedaviye destek verir."

ZEYNEP IRMAK GÜRŞEN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7471 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim