• BIST 9672.75
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Mesane Kanseri Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Mesane Kanseri Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ali Gürağaç, birçok kanser türünde olduğu gibi sadece erkeklerde görülmeyen mesane kanserinde de...

Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ali Gürağaç, birçok kanser türünde olduğu gibi sadece erkeklerde görülmeyen mesane kanserinde de erken teşhisin önemine vurgu yaprak, halk arasında doğru bilinen yanlışları anlattı.

Kanser türleri ile ilgili halk arasında bilgi kirliliğinin çok fazla olması hastalığın erken teşhis edilmesini zorlaştırarak tedavinin gecikmesine ve kanserin ilerlemesine sebep olmaktadır. Op. Dr. Ali Gürağaç, mesane kanseri ile ilgili halk arasında doğru bilinen yanlışları tek tek anlattı. Cerrahi tedavinin mesane kanserinin yayılmasına sebep olduğu bilgisinin yanlış bir bilgi olduğunu belirten Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji hekimi Op. Dr. Ali Gürağaç, "Bu bilgi kesinlikle yanlış bir bilgidir. Aksine mesane kanseri tanısının konulmasına ve erken teşhis edilerek tedaviye başlanmasına imkan sağlar. Kanser tanısı patolojik verilerle, doku tanısı ile konulabildiğinden başka bir yöntemle kanser tanısı koymak uygun değildir. Zaten mesane kanserini ilk tespit ettiğimiz kanserlerin yaklaşık yüzde 70'ini erken evrede görüyoruz. Sadece mesane kanserinin içeriden kazınması bile eğer erken evrede yakaladıysak mesane kanserini tamamen ortadan kaldırabilir. Hastalar, cerrahi tedavinin kanserin yayılmasına ve ilerlemesine sebep olur inancına lütfen kapılmasınlar. Tedavinin geciktiği durumlarda mesaneden tanı alınması, rezeksiyon yapılması ve kanserin temizlenmesi yeterli olmayacaktır. Kanser dokusu mesane duvarının daha derinlerine girerse hasta basit bir işlemle kurtulabilecekken mesanenin alınması, bağırsaktan mesane yapılması ya da böbrekten gelen idrar kanallarının dışarı çıkarılmasına kadar büyük cerrahilerle karşı karşıya kalabilirler" dedi.

"Mesane kanseri sadece erkeklerde görülmez"

Mesane kanserinin sadece erkeklerde görülmediğini vurgulayan Op. Dr. Ali Gürağaç, "Mesane kanseri sadece erkeklerde görülmez. Yapılan araştırmalarda erkeklerde mesane kanseriyle kadınlara oranla daha fazla karşılaşıyoruz. Bunun sebeplerinden bir tanesinin de erkeklerde sigara içme oranının kadınlara göre daha fazla olmasının rol oynadığı düşünülüyor. Kadınlarda da mesane kanseri görülebilir. Sadece erkeklerde görülür bilgisi yanlıştır. Mesane kanserine rastladığımız birçok kadın hastamız mevcut. Özellikle kadınlarda sigara içiyorlarsa mesane kanseri açısından ciddi anlamda riski yükseltmiş olurlar" ifadelerini kullandı.

"İyi huylu mesane tümörlerinde takip yapılması önemlidir"

İyi huylu tümörlerde tedavi planlamasına ihtiyaç olmadığı bilgisinin de halk arasında sık karşılaşılan yanlış bilgilerden biri olduğunu belirten OP. Dr. Ali Gürağaç, "Tümör aslında doku şişliği tanısı anlamına gelir. Bunun iyi huylu ya da kötü huylu olduğu patolojik verilerle tespit edilebilir. Oradaki dokuyu çıkardıktan sonra patoloğa göndererek oradan gelen patoloji sonucuna göre mesane tümörlü hastaların takip ve tedavi planlamasını yapıyoruz. Mesane tümörlerinin iyi huylu olduğu hastaların düzenli takip yaptırmaları gerekir. Ama mesane tümörü tedavisi almalarına gerek kalmayacaktır" şeklinde konuştu.

"Mesane kanseri sadece sigara içenlerde mi görülür"

Doğru bilinen yanlışlardan birinin de mesane kanserinin sadece sigara içenlerde görüldüğü bilgisi olduğunu belirten Dr. Gürağaç, "Mesane kanseri sadece sigara içenlerde görülmez. Sigaranın ciddi anlamda riski arttırdığını klinik tecrübemizden biliyoruz ki mesane kanserine yakalananların çok büyük bir kısmı sigara içenlerde görülüyor. Fakat çeşitli kimyasallara maruz kalmak da mesane kanseri riskini arttırmaktadır" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 728 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim