• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Menopoz döneminde beslenmeye dikkat

Menopoz döneminde beslenmeye dikkat
Diyetisyen Funda Göçer Tuzgöl, menopozun neden olduğu sağlık problemleri nedeniyle beslenme önerilerinde bulunarak, özellikle vücut yağ oranını arttıran kızartma, kavurma, hamur işi ve tatlıları aşırı ...

Konuya ilişkin açıklama yapan Tuzgöl, "Menopoz kısaca kadının adet kanamalarının durması demektir ve menopoza girme yaşı ortalama 50 olmakla beraber 44-55 yaş arasında da değişebilmektedir. Kısaca menopozun belirtilerini; yorgunluk, sinirlilik, aşırı duygusallık, baş ağrıları, uykusuzluk, keyifsizlik, gerginlik olarak özetleyebiliriz" diye konuştu.


Farklılıklar gösterebilir

Diyetisyen Tuzgöl, menopoz belirtilerinin ve çeşitliliğinin kadınlar arasında farklılık gösterebildiğine dikkat çekti. Kimi kadınların bu belirtileri çok şiddetli bir şekilde yaşarken bazı kadınların ise çok fazla hissetmeden ve rahatça bu dönemleri atlatabildiklerini belirten Tuzgöl, şöyle devam etti:
"Bazı toplumlarda menopoz heyecanla beklenen bir dönemken kadının taçlandırılması ve kadının daha kıymetli bir hale gelmesi olarak anlamlandırılırken bu toplumlarda menopoza katılan bu mana sayesinde menopoz döneminin çok daha hafif olarak atlatıldığı gözlenmiştir. Bu nedenle menopoz dönemine yaklaşan veya içinde olan kadınlara çevresindeki yakınları destek vermeli, anlayışlı davranmalı, günümüz kadınının kendini menopoza girince 'iş bitti' diye tanımlamasından uzaklaştırmalıdır."


Kızartmalara dikkat

Menopozda besinler konusunda dikkat edilmesi gereken bazı önerilerde bulunan Diyetisyen Tuzgöl, özellikle vücut yağ oranını arttıran kızartma, kavurma, hamur işi ve tatlıları aşırı tüketmemeye özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu dönemde kilo azaltmanın yollarına ilişkin şunlaru söyledi:
"Menopoz dönemine yaklaşırken veya girildiğinde kilo alma eğilimi artar çünkü kadının vücudunda östrojen hormonu yağ hücreleri içinde saklıdır. Bu dönemin sinyalleri verilmeye başlandığında vücut, artık üretilemeyecek olan bu mükemmel hormonu korumaya almak ister. Bu nedenle kilo alma eğilimi artan kadının beslenme düzeni, bu dönemlere adım atılmadan evvel gerekirse bir uzman desteği ile gözden geçirilmelidir.Kilo almayı önlemek için ise posadan zengin, azar azar, sık sık beslenerek kızartma, kavurma, hamur işi, tatlılar, çikolatadan sınırlı ve tüm besin gruplarından yararlanılarak, az yağlı beslenme tarzı uygulanmalıdır. Kişi özellikle kızartmalardan uzak durmalı, sebze yemeklerinin suları ile değil taneleri ile beslenmeli, soslu et yemeklerinin susuz tarafını seçmeli, gerekenden fazla tüketilen tüm besinlerin yağa dönüştüğünü unutmamalı, görünür yağlardan uzak durmalıdır."

Menopozda görülen östrojen azlığının bitkisel östrojenlerle giderilebileceğini ifade eden Tuzgöl, en önemli bitkisel östrojenlerin başında soya ve keten tohumunun geldiğini söyledi. Çok sayıda zararı olduğu için fermente edilmemiş soya ürünlerinden kaçınılması gerektiğini de vurgulayan Tuzgöl, soyanın çok sayıda yan etkisi göz önüne alındığında, en az onun kadar iyi bir bitkisel östrojen kaynağı olan, buna karşın soyanın yan etkilerine de sahip olmayan keten tohumunun kullanılabileceğini belirtti.

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2888 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim