• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 19 °C

Menopoz döneminde alınan kilolara dikkat!

Menopoz döneminde alınan kilolara dikkat!
Menopoz, kelime anlamı olarak adet kanamalarının doğal yolla kesilmesidir. Bu dönem birçok kadında çok hissettirmeden geçerken, bir kısmında da sıcak basması, terlemeler, uyku sorunları gibi sıkıntılar gösterir.

Bu dönem birçok kadında çok hissettirmeden geçerken, bir kısmında da sıcak basması, terlemeler, uyku sorunları gibi sıkıntılar gösterir. Bazen de bu değişiklikler daha yoğun görüldüğü için depresyon, uykusuzluk, sinirlilik yaşanabilir. Ancak bu dönem de yaşananlar bu kadarla sınırlı değil. Kadınlık hormonlarının azalması ile kalp damar hastalıklarına yatkınlık artar, kan yağları yükselir. Abdominal obezite denilen, bel çevresinde ki genişleme ile birlikte şeker hastalığı görülme ihtimali de artmaktadır. Bunların yanı sıra kemik erimesi açısından çok daha dikkatli olunmalı ve rutin kontroller yaptırılmalıdır. Hisar İntercontinantel Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, menopoz döneminde birçok kadının daha kolay kilo aldığını ve östrojen hormonun bu tip şikâyetler açısından koruyucu iken, menopozla birlikte bu koruyucu faktörün azalmaya başladığını belirtiyor.

Menopozda beslenme
Menopoz döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin önem kazandığını belirten, Hisar İntercontinantel Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu; menopozla birlikte artan hastalık riskleri sebebiyle beslenme tarzında ciddi değişiklikler yapılmasının gerekliliğini vurguluyor.

Bununla birlikte kilo almamak, ideal ağırlığı korumak artık daha zorlanacağınız bir konu haline gelebilir. Aşağıda ki öneriler size bu konuda yardımcı olmak için hazırlanmıştır.

* Posanın kalp hastalıkları ve kansere yakalanma riskini azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle posalı beslenmeye çalışınız. Gün içinde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek, günlük posa ihtiyacınızı karşılar.
* Günde 2 fincan yeşil çay içmek kan yağlarını azaltır ve metabolizmayı çalıştır. İçine 1 çubuk tarçın ve sindirim sorunlarını azaltmak için rezene katarsanız, kendinize metabolizma hızlandırıcı içeceğinizi hazırlamış olursunuz.
* Fiziksel aktivitenizi artırın. Bu hem kilo almanızı önleyecek, hem de kemik erimesine engel olacaktır.
* Gün ışığında yürüyüş yapın, D vitamini eksikliğini önlemek için çok işe yarayacaktır.
* Süt, yoğurt, peynir ve koyu yeşil yapraklı sebzeler iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Unutmayın, eğer eksik kalsiyum alıyorsanız, kilo vermeniz zor olacaktır.
* Porsiyonlarınızı küçültün. Bunu yapmak her zaman kolay değil, biliyoruz. Ancak yemekten önce içeceğiniz bir bardak su, daha kolay doymanıza yardım edecektir.
* Uykusuzluk, gece yemek yemenize ve kilo almanıza neden olabilir. Uykudan önce bir fincan melisa çayı içmeniz daha kolay uyumanızı sağlayabilir,
* Bel çevresinde ki yağlanma, çok hızlı yemek yediğiniz için olabilir. Yemek yemeye zaman ayırın ve yavaş yiyin.
* Güne su içerek başlayın. Bu yeni güne merhaba demeniz için en iyi yoldur.
* Su içmek dolaşım hızınızı artırır ve günde 10 bardak su içiyorsanız kilo almanız, eskiye göre daha zor olacaktır.
* Ekmeği hafife almayın. Her öğün yediğiniz 1 dilim tam tahıllı ekmek, B grubu vitaminleri karşılamanızı sağlar, kas kaybını önler.
* Tuzu azaltın, bu dönemde çok şişiyorum, ödemim oluyor dememek için.
* Kesilen adet kanamaları ile demir eksikliği olması ihtimali azalacaktır. Bu nedenle kırmız eti haftada 1 defa yemek yeterlidir. Onun yerine daha sık balık yemeye özen gösterin.
* Her gün bir miktar ceviz, fındık ve badem yemenin birçok faydası vardır. Ancak ölçüyü kaçırmamaya dikkat edin.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2457 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim