• BIST 9650.81
  • Altın 2924.471
  • Dolar 34.5992
  • Euro 36.2611
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 7 °C

'Menopoz aslında kadının altın çağı'

'Menopoz aslında kadının altın çağı'
Bugün Dünya Menopoz Günü... Bilim adamları menopozun bir kader olmadığını söylüyor...

Kadın hastalıkları ve menopoz konusunda bilgi düzeyini artırmak için harekete geçen Ankara Etlik Zübeyde Hanım Doğumevi Başhekimi Doç. Dr. Ümit Göktolga, Milli Eğitim müdürlükleri ve ilçe müftülükleriyle işbirliği yaparak vatandaşların bilgilendirilmesini sağladıklarını söyledi. Konuyla ilgili olarak bugün bir panel de düzenleyeceklerini anlatan Doç. Göktolga, öğrencilerin annelerine vermeleri için “menopoz ve kadın hastalıkları”yla ilgili bir mektup hazırladıklarını ifade etti.

34 BİN BAŞVURU

Kentte yaşayan kadınların ortalama 50 yaşında, kırsalda yaşayanların ise 47 yaşında menopoza girdiğini belirten Doç. Göktolga, birçok kadının menopozdaki sıkıntıları kader olarak algıladığını anlattı.

Kendi hastanelerine yılda 34 bin hastanın menopozla ilgili müracaat ettiğini dile getiren Göktolga şöyle konuştu: “Artık yaşam süresi uzadı. Bu nedenle kadınlar hayatlarının daha uzun bir bölümünü menopozda geçiriyor. Birçok kadın menopoz döneminde yaşanan sıkıntıları kader olarak görüyor. Menopoz normal bir süreç, ancak bazı yaşamsal riskleri de var. En önemlisi kemik erimesi. Cinsel hayatlarıyla ilgili değişiklikler oluyor. Kadınlar bu dönemi daha konforlu geçirmeleri için yardım almalılar. Bu dönem kadınların altın çağı. Çünkü bu zamana kadar kadınlar anne oluyor, çalışıyorsa kariyerini tamamlayıp emekli olmuş oluyor, ekonomik ve sosyal açıdan en iyi oldukları dönemde menopozu da en rahat şekilde geçirmeliler. Diyetisyenlerimiz, psikologlarımız, kadın doğum uzmanlarımız işbirliği halinde bu süreçte destek oluyoruz.”

En yaygın belirtileri

Menopoz döneminde kadınlarda karşılaşılaşan bazı belirtiler şöyle:

 Ateş basması.
 Yorgunluk, sinirlilik, aşırı duygusallık.
 Baş ağrıları
 Uykusuzluk, keyifsizlik, gerginlik.
 Kas ve eklem ağrıları, kas güçsüzlüğü, gezici ağrılar.
 Sersemlik hissi.
 Çarpıntı, fenalık ve nefes darlığı hissi.

Uzmana gidin, yaşam kalitenizi düşürmeyin

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, menopoza bağlı sorunların kadınların yaşam kalitesini düşürdüğünü belirtti. Prof. İtil, özellikle bu dönemde ortaya çıkan “idrar kaçırma sorunu”nun kadınları depresyona sürüklediğine dikkati çekerek bu sorunun çözümü için 20 dakikalık bir operasyonun yeterli olduğuna işaret etti. Prof. İtil, “Bu tür sorunları olan kadınlar durumlarını çekinmeden doktoruyla paylaşmalı ve gerekli tetkikleri yaptırarak bir an önce tedavilerine başlamalıdır” önerisinde bulundu.

Deniz Biliroğlu- Gazete Habertürk



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3674 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim