• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Menenjit sağlıklı insanı bile 1.5 saatte öldürebilir

Menenjit sağlıklı insanı bile 1.5 saatte öldürebilir
Birçok hastalığı beraberinde getiren menenjit için çoğu zaman aşılar bile kayıtsız kalabiliyor. Uzmanlara göre 1.5 saat içinde bile öldürebilen menenjit için hijyen kurallarına uyulması hayati önem taşıyor.

Gülden Kılıç

Sağırlık, konuşma ve görme bozukluğu, epilepsi gibi ağır hasarlara yol açan menenjit yüzde 10-60 oranında ölümle sonuçlanıyor. Aşının kendi başına yeterli olmadığı menenjit için genel hijyen kurallarına uymak hayati önem taşıyor. Medicana Çamlıca Hastanesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Meltem Yavuz sağlıklı bireylerin bile menenjite yakalanabileceğine dikkat çekti. Özellikle bakteriyel menenjitin çok ciddi ve ölümcül bir hastalık olduğunu söyleyen Dr. Yavuz "Bu tür vakalar acilen tedavi edilmezse birkaç saat içinde ölümle sonuçlanabilir. Erken ve doğru tanı ile doğru tedavi hastanın kurtulmasını ve tamamen iyileşmesini sağlayabilir. Tanı ve tedavide gecikmeler nedeniyle hasta ölebilir" uyarısında bulundu.

Şuur kaybı erken?ortaya çıkıyor

Kronik alkolikler ve sigara içenlerin menenjite daha yatkın olduğunu vurgulayan Yavuz "Ciddi akciğer enfeksiyonları ve sinüzit de yine bakterinin kana karışarak menenjite yol açmasına neden olur. Ancak en sağlıklı bireylerin bile menenjite yakalanabilir" dedi. Menenjit geçiren hastaların yüzde 85 oranında başağrısı, ateş, bulantı, kusma, üşüme, titreme şikayetleri bulunduğunun altını çizen Yavuz, ardından enfeksiyonun yanı sıra artmış kafa içi basıncı ve damar tutulumu sonucu ortaya çıktığını belirtti.

Kokpitte kanser var

CalIfornIa Üniversitesi'nden araştırmacılar, uçağın kokpit bölümünde cilt kanseri tehlikesini ortaya çıkardı. Pilotların yarım saatlik uçuşları 20 dakikalik bronzlaşmaya eş değer olduğu tespit edildi. Kokpit bölümündeki camlar polikarbonat, kompozitten yapılıyor ve güneşten gelen ultraviyole ışınları UV-A'yi tam olarak engelleyemiyor. Rapora göre, ultraviyole ışınları UV-A, DNA hücrelerine zarar veriyor. Ultraviyole UV-B radyosyonu kolayca cam ve plastik pencerelerde geçemezken, UV-A radyosyonun daha rahat geçebildiği görüldü. Bu durumun pilotların cilt kanseri riskini iki kat artırdığı bildirildi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 12332 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim