Gülden Kılıç
Sağırlık, konuşma ve görme bozukluğu, epilepsi gibi ağır hasarlara yol açan menenjit yüzde 10-60 oranında ölümle sonuçlanıyor. Aşının kendi başına yeterli olmadığı menenjit için genel hijyen kurallarına uymak hayati önem taşıyor. Medicana Çamlıca Hastanesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Meltem Yavuz sağlıklı bireylerin bile menenjite yakalanabileceğine dikkat çekti. Özellikle bakteriyel menenjitin çok ciddi ve ölümcül bir hastalık olduğunu söyleyen Dr. Yavuz "Bu tür vakalar acilen tedavi edilmezse birkaç saat içinde ölümle sonuçlanabilir. Erken ve doğru tanı ile doğru tedavi hastanın kurtulmasını ve tamamen iyileşmesini sağlayabilir. Tanı ve tedavide gecikmeler nedeniyle hasta ölebilir" uyarısında bulundu.
Şuur kaybı erken?ortaya çıkıyor
Kronik alkolikler ve sigara içenlerin menenjite daha yatkın olduğunu vurgulayan Yavuz "Ciddi akciğer enfeksiyonları ve sinüzit de yine bakterinin kana karışarak menenjite yol açmasına neden olur. Ancak en sağlıklı bireylerin bile menenjite yakalanabilir" dedi. Menenjit geçiren hastaların yüzde 85 oranında başağrısı, ateş, bulantı, kusma, üşüme, titreme şikayetleri bulunduğunun altını çizen Yavuz, ardından enfeksiyonun yanı sıra artmış kafa içi basıncı ve damar tutulumu sonucu ortaya çıktığını belirtti.
Kokpitte kanser var
CalIfornIa Üniversitesi'nden araştırmacılar, uçağın kokpit bölümünde cilt kanseri tehlikesini ortaya çıkardı. Pilotların yarım saatlik uçuşları 20 dakikalik bronzlaşmaya eş değer olduğu tespit edildi. Kokpit bölümündeki camlar polikarbonat, kompozitten yapılıyor ve güneşten gelen ultraviyole ışınları UV-A'yi tam olarak engelleyemiyor. Rapora göre, ultraviyole ışınları UV-A, DNA hücrelerine zarar veriyor. Ultraviyole UV-B radyosyonu kolayca cam ve plastik pencerelerde geçemezken, UV-A radyosyonun daha rahat geçebildiği görüldü. Bu durumun pilotların cilt kanseri riskini iki kat artırdığı bildirildi.