Memurların hangi ticari faaliyette bulunup bulunmayacağı, bu faaliyetlerden hangilerini mal bildiriminde verip vermeyeceği 657 sayılı Kanun ve Mal Bildirimi Kanununda düzenlenmiştir.
657'nin 28. maddesinde ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı açıklanmıştır. Bu maddedeki kurallara göre;
1- Memurlar, Ticaret Kanununa göre tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz.
2- Memurlar herhangi bir ticaret şirketinde görev alamaz.
3- Memurlar, mesleki faaliyette bulunmak için ofis veya büro açamaz.
4- Ancak memurlar limited şirketlerde ve anonim şirketlerde, yönetici olmamak kaydıyla ortak olabilir. Ayrıca üyesi oldukları kooperatiflerde, yönetim, denetim kurulu üyesi de olabilir.
28. maddeye göre yapmış olduğumuz bu 4 başlıktaki tespit, memurun çalışsın veya çalışmasın eşini, reşit olmayan çocuklarını da kapsamaktadır. Memurlar; eşi veya reşit olmayan çocukları, yasaklanan faaliyetleri yaptığında, bu durumu kurumlarına 15 gün içinde bildirmelidirler. Ancak 28. madde reşit olmayan çocuk sınırlaması yapmıştır. Reşit olan çocukların yaptıkları faaliyetleri bildirmeye gerek bulunmamaktadır.
Mal bildirimine dair düzenleme ise 3628 sayılı Kanunda düzenlenmiştir.
Bu Kanunun 5. maddesine göre, memurlar, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan taşınmaz malları ile görevliye yapılan aylık net ödemenin beş katından fazla tutarındaki her biri için ayrı olmak üzere, para, hisse senetleri ve tahviller ile altın, mücevher ve diğer taşınır malları, hakları, alacakları ve gelirleriyle bunların kaynakları, borçları ve sebepleri mal bildiriminin konusunu teşkil eder.