Maalesef bu yöntemler de sonuna kadar kullanılmaktadır. İsterseniz bunları sıralayarak konuyu biraz açalım.
İdareci olarak işportacı amirler atayın
Eğer memurlarınızın motivasyonunu yerle bir etmek istiyorsanız onların başına amirlerine son derece sadık ama her işi yaparım abi mantığıyla mücehhez amirler atayın. Bunlar, işlerinde son derece mahirdirler ve astlarını sürekli sıkıştırırlar, ama amirlerine karşı da sürekli el pençe divan dururlar, hatta her daim kemerbeste-i ubudiyetle hareket ederler. Bu atamayı da ancak, ya bakanlar ya da en üst amirler yapabilir. Buna göre diğer atamalar da aynı yöntemle yapılabilir. Yani nitelikli memurların başına niteliksiz şef, nitelikli şeflerin başı niteliksiz şube müdürü, nitelikli şube müdürlerinin başına da niteliksiz daire başkanı vb. ataması yapılarak memurların motivasyonu bozulabilir.
Bunlar işten anlamadıkları için emrinde çalışan memurlardan her konuda sürekli bilgi notu isterler. Yine amirlerine karşı yağcılıktan zaman bulup ta kendilerini yetiştirme zahmetinde bulunmadıkları için yaptıkları işlerden de anlamazlar. Yazı yazma kabiliyetleri de olmadığı için memurlardan basit veya zor olan her konuyla ilgili sürekli bilgi notu isterler. Bu durum artık memurları illallah dedirtir ve memurlar işten ziyade bilgi notu hazırlamakla akşam ederler. Birde bunlar sürekli iş takibi yaparlar. Maalesef aranan yönetici tiplemesi sürekli iş takibi ve temsille zaman geçirenlerdir.
Haklarını yemeyelim bunların gözü son derece karadır. İmza atmaktan hiç korkmazlar. O yüzden amirleri bunları çok severler. Nasıl olsa teftiş vb. şeylerde kalktı sayılır, öyleyse korkmaya gerek var mı?
Memurlara farkındalık oluşturun
Yine memurların motivasyonunu bozmak için amir olarak mutlak surette farkındalık oluşturmalısınız. Elbette farkındalık oluşturmanın birçok yöntemi vardır. Yazının devamı için TIKLAYIN.