Memurlar, maaşların vergi dilimindeki artışlardan etkilenmemesi için gelir vergisi oranının yıl boyunca yüzde 15’te sabit tutulmasını, net maaş ödenmesini istedi.
Memurlar, hükümet ile devam eden toplu pazarlık görüşmelerinde, maaş artışının yanı sıra vazgeçemeyecekleri bazı taleplerde de bulundu. Memurlar, maaşların vergi dilimindeki artışlardan etkilenmemesi için gelir vergisi oranının yıl boyunca yüzde 15’te sabit tutulmasını, net maaş ödenmesini istedi. Sağlık çalışanlarına yıpranma hakkı da memurların büyük önem verdikleri talepler arasında yer alıyor.
GELİR VERGİSİ YIL BOYU YÜZDE 15 OLSUN
Sendikaların, 2012 yılından beri üzerinde mutabakat sağlanan 2005 yılından sonra memuriyete başlayanlara bir derece verilmesi gibi vaatlerin hayata geçirilmesinin yanı sıra, tabandan gelen baskılar nedeniyle ısrar ettikleri taleplerden bazıları şöyle: KİT’ler başta olmak üzere, brüt maaşı yüksek olan memurlar yılın üçüncü ayından itibaren yüksek gelir vergisi dilimine giriyor. Bu da net maaşlarda kayba yol açıyor. Sendikacılar, kazanç ne olursa olsun gelir vergisinin yıl boyunca yüzde 15 olmasını, ocak ayında da aralıkta da net maaşın aynı kalmasını istedi.
SAĞLIKÇILARA YIPRANMA HAKKI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağlık çalışanlarının daha erken emekli olmasına imkân vermek üzere yıpranma hakkı için söz verdiğini anımsatan Sağlık-Sen, hizmet kolunda çalışan 450 bin kişiyi ilgilendiren bu düzenlemenin bu toplu sözleşme döneminde hayata geçirilmesini istedi. Eğitim Bir-Sen, okul müdür ve müdür yardımcıları ile öğretmenlere, nöbet tuttukları her gün için 6 saat ek ders ücreti istendi.
MAKİNİSTLERE PARA YERİNE İZİN
Ulaştırma Sendikası, TCDD’de işçiler saat başına 16 lira ücret alırken, makinistlerin 1.63 lira aldıklarını belirterek, fazla mesai ücretinin işçilerin seviyesine yükseltilmesini talep etti. Sendika, çok çalışmaktan yakınan makinistlerin fazla mesai ücreti yerine çocuklarıyla vakit geçirmek için izin kullanmayı tercih ettiklerini de kayda geçirdi.