• BIST 9707.56
  • Altın 3062.168
  • Dolar 35.4867
  • Euro 36.5844
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 12 °C

Memur Ek İş Değil, Hak Ettiği Ücreti İstiyor

Memur Ek İş Değil, Hak Ettiği Ücreti İstiyor
Anayasa Mahkemesi'nin "tam gün"e ilişkin kararının ardından memurların da mesai saatlerinin dışında ikinci bir işte çalışabilecekleri yorumları yapılırken, sendikacılar "ek işe" tepki gösteriyor.

Anayasa Mahkemesi'nin "tam gün"e ilişkin kararının ardından memurların da mesai saatlerinin dışında ikinci bir işte çalışabilecekleri yorumları yapılırken, sendikacılar "ek işe" tepki gösteriyor.

Sendikacıların değerlendirmeleri şöyle: KESK Başkanı Sami Evren: Kamu çalışanlarının ek iş yapmasını değil, sadece kendi işlerini yapmasını istiyoruz.
Çalışanlann dar gelirli, yoksul, çok düşük ücretlerle çalışıyor olmalarının ek işlerle telafi edilmesi yoluna gidilmesini doğru bulmuyoruz. Önemli olan sağlık, eğitim, kamu hizmetlerinin niteliği. İnsanların ücretlerinin iyileştirilmesi gerekiyor ki başka işler yapmasınlar. Çalışanları farklı işlere yönlendirerek, 'Benim memurum işini bilir' tarzı bir yaklaşım egemen kılınmak isteniyor. Her şey para değil. Biz nitelikli hizmet üretip, hak ettiğimiz ücreti almak istiyoruz. Bir insan ikinci işi neden yapmak zorunda kalır, geçinemediği için... Kamuda hekimler geçinebilecek ücretleri alsalar, sosyal şartları iyi olsa neden ikinci muayenehane açsınlar? Kamu çalışanlarına ek işi müjde olarak yansıtıyorlar. Bu bir müjde değil, kamunun tahrifatıdır.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç: Ek iş bir hak değil, öğretmenlerin var olan mesailerini ve asli işlerini verim açısından etkileyecek bir angaryadır. Eğitim emekçileri yıllarca 8 saatlik işgünü mücadelesi vermişlerdir ve bu mücadele hâlâ devam etmektedir. Bir öğretmenin okulundan çıktıktan sonra taksi şoförlüğü yapması, limon satması ya da herhangi bir dershanede ek ders vermesi nedeniyle ertesi günkü mesaisinde yorgunluğu yaşamasını kabul etmemiz mümkün değil. Eğitimcilerin mesai saatleri içinde yaptıkları öğretmenlik mesleğine odaklanmaları gerekir.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Devlet Memurları Yasası'nın 28. ve 87. maddeleri bütün devlet memurlarına ticaret yapmayı, yani esnaflığı yasaklıyor. Ancak kendi alanlarıyla ilgili, yani öğretmense öğretmenlikle ilgili mesai saatlerinden sonra çalışmasını engelleyici bir hüküm yok. Ancak bizim görüşümüz, öğretmenin ikinci bir işi yapmaması yönündedir. Göreve yeni başlayan bir öğretmene 1300 TL maaş verirseniz, bu öğretmenin geçinemeyeceği çok açıktır. Bugün on binlerce öğretmen icralık durumda. Bu durum, ülkeyi yöneten insanların ayıbıdır.
 

MUAYENEHANE AÇAMAZLAR

Sağlık Bakanlığı, kamuda çalışan hekimlerin 30 Temmuz 2010, üniversitelerde çalışan hekimlerin de 30 Ocak 2011 'den itibaren muayenehane açabilmesi veya özel sağlık kuruluşlarında çalışabilmesinin mümkün olmadığını bildirdi. Açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin üniversite öğretim üyelerinin yükseköğretim kurumları dışında çalışma yasağına ilişkin cümleyi iptal etmesine karşın, üniversite personelinin tamgün esasıyla çalışma prensibini kabul ettiği ve uygulamaya 30 Ocak201 l'de başlanacağı belirtildi. Kamuda çalışan diğer hekimler için de tamgün uygulamasına 30 Temmuz 2010'da başlanacağı kaydedilen açıklamada, "Kamuda çalışan hekimlerimizin, mesai sonrasında serbest çalışmasına izin veren 2368 sayılı yasa yürürlükten kaldırıldığından, bu hekimlerimizin 30 Temmuz 2010'dan itibaren muayenehane açabilmesi veya özel sağlık kuruluşlarında çalışabilmesi mümkün değildir" denildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3235 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim