• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 8 °C

Meme kanserli her 5 kadından 1'i terk ediliyor

Meme kanserli her 5 kadından 1'i terk ediliyor
Tedavi gören kadınların yüzde 20’sinin tedaviye başladıktan çok kısa süre sonra eşleri tarafından bırakılıyor.

MEME kanseriyle ilgili çarpıcı gerçek, kadınların hastalıkla mücadelelerinin yanında farklı sorunlarla da boğuştuklarına dikkat çekiyor. Hastalık sürecinde göğsü alınan kadının kendisini eksik hissedip eşinden uzaklaşması sık rastlanan bir durum olarak değerlendiriliyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Yücel’e göre meme kanserinin kadınlarda bedensel, psikolojik ve sosyal açıdan birçok olumsuz etkisi bulunuyor.

‘İLGİ GÖRMÜYORUM’ DÜŞÜNCESİ

Bu durumdaki kadın ciddi boyutta eksiklik hissedip, yaşadığı kayıptan dolayı; suçluluk, kızgınlık, pişmanlık ve öfke duygularıyla boğuşuyor. Bedenini algılayışında değişiklikler meydana gelen kadın; güzel olmadığını, dişilik özelliklerini yitirdiğini ve yaşanan fiziksel değişiklikten dolayı çevresindeki kişilerin ilgi ve desteğini kaybedeceğini düşünüyor.

KIYAFET SEÇİMİ BİLE ZORLAŞIYOR

Memesi alınan kadınların kıyafet seçimleri bile zor hale geliyor. Bu kadınların özellikle yaz mevsiminde sosyal ortamlardan uzaklaşmaları ise dikkat çekici bir başka gerçeğe işaret ediyor. “Son 15 yıldır plastik cerrahideki gelişmeler ışığında meme kanseri nedeni ile alınan meme dokusunun yerine estetik ve sağlıklı görünüme sahip yeni meme oluşturmak çok kolaylaştı” diyen Prof. Dr. Akın Yücel, kanser sonrası meme onarımları sayesinde kadınların hem dış görünüş hem de psikolojik anlamda kendilerini çok daha iyi hissettiklerini söylüyor.

MEME ONARIMI YAŞAMA DÖNDÜRÜYOR

Meme onarımının tıbbi bir engel olmadıkça her kadına yapılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Yücel, “Bu sürece giren kadın yaşama daha çok bağlanıyor, ilgisi onarım üzerine yoğunlaşıyor ve başarılı sonuçlar kendisine olan güvenini artırıyor” diyor. Bu durum özellikle eşle olan aile içi ilişkiyi olumlu yönde etkiliyor. Alınganlıklar azalıyor, eşe karşı duyulan güvensizlik ve öfke hafifliyor. Onarım sonrası hastaların yaşam kaliteleri ise hem fiziksel, hem sosyal, hem de duygusal anlamda belirgin bir şekilde yükseliyor.

EŞLERİNDEN AYRILIYORLAR

“Meme kanserine yakalanmış kadınların eşlerinden ayrılma oranlarında rakamsal olarak önemli bir yükseklik söz konusu’’ diyen Prof. Dr. Yücel, klinik gözlemlerinin yanında, Komfo Anokye Teaching Hospital’da yapılan bir araştırmanın sonuçlarına da dikkat çekiyor. Bu araştırma, meme kanseri tedavisi gören kadınların yüzde 20’sinin tedaviye başladıktan kısa süre sonra kocaları tarafından terk edildiklerini gösteriyor.

CEYDA ERENOĞLU- GAZETE HABERTURK



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3016 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim