Prof. Dr. Reha Yavuzer
Dişiliğin, üretkenliğin, anneliğin ve cinselliğin bir simgesi olan meme dokusunun en korkulan hastalığı meme kanseri, giderek artış gösteriyor. Özellikle Batılı toplumlarda iseher sekiz kadından birinde hayatının herhangi bir döneminde mutlakaortaya çıkıyor. Dolayısıyla kadının kendini periyodik olarak kontrol etmesi ve özellikle 30 yaş sonrasında düzenli muayene ve radyolojik incelemele yaptırması erken teşhis için çok önemli. Meme kanseri, mutlaka genel cerrahi, onkoloji, radyasyon onkolojisi, patoloji ve elbette plastik cerrahi disiplinlerini içinde barındıran bir ekip tarafından tedavi edilmelidir. Gelişmiş kemoterapi ve radyoterapi yöntemlerine rağmen halen meme kanseri için en iyi tedavi memenin cerrahi olarak alınmasıdır.
Kanserin tipine, yaygınlığına göre meme dokusu kısmen veya tamamen alınır. Mastektomi denilen bu ameliyat meme kanseri tedavisi için halen en güvenilir yöntemdir. İster kısmen alınsın isterse meme dokusunun tamamı çıkarılsın, geriye kalan fiziksel deformasyon beraberinde taşıması oldukça ağır psikolojik yansımalara da neden olabilir. Ama korkmayın yolun sonu değil çünkü plastik cerrahi bu yolda sizinle birlikte.
Meme rekonstrüksiyonu nedir?
Mastektomi nedeniyle meme alındığında memenin yeniden yapılmasına meme rekonstrüksiyonu denir. Meme onarımı, zamanlama açısından eş zamanlı veya geç dönem olarak iki ayrı zamanda yapılabilir. Mesela eş zamanlı onarımda meme kanseri ameliyatının gerçekleştirildiği sırada, mastektomi işlemi yapıldıktan sonra yeniden meme yapılmaya başlanır. Erken evrede yakalanan meme kanserli hastalar, eş zamanlı onarım için uygun adaylardır. İleri evrede teşhis edilen ya da ışın tedavisi (radyoterapi) uygulanacak hastalara, hastalıksız geçirdiği birkaç yıldan sonra onarım uygulanması daha doğru bir yaklaşım olabilir. Buna da geç dönem onarım denir.
Karından meme yapımı...
Meme yapımında iki temel malzeme kullanılabilir; hastanın kendi dokuları veya silikon protezler. Hastanın kendi dokusu kullanılacaksa birinci sırada tercih edilen bölge, göbek alt kısmındaki karın dokusudur. Karın bölgesi yumuşak, şekil verilebilen, normal memeye çok benzer ve yeterli doku sağlayan bir bölgedir. Karın dokusunun meme yapımı için kullanılmasında karın dokusunun böyle bir uygulama için yeterli durumda olması, biraz sarkık ve yağlı olması arzu edilir. Karın dışında sırt ve kalça bölgesi de meme için kullanılabilir. Bu arada hatırlatmak da yarar var sigara içen hastalarda bu yöntemlerin başarı şansı belirgin derecede düşer.
Silikon protez
Silikon protezle de meme dokusu yapmak mümkün. Ameliyat ve iyileşme süresi de çabuk olan bu yöntemde öncelikle içi boş silikon bir balon yerleştirilerek bir iki ayda şişirilir. Yeterli bir genişleme elde edildiğinde kalıcı silikon protez konur. Doğallığı ve güzelliği daha da iyi hale getirmek için hastanın karın ve bacak bölgesinden alınan yağ silikon protez çevresine yerleştirilir. Meme yapımının tamamlayıcı son girişimi meme başı ve çevresindeki koyu renkli alanın yapılmasıdır. Sıklıkla lokal anesteziyle yapılan bu son işlem sayesinde belki de eski memenizden bile daha güzel bir meme hiç de uzak değil. Meme kanseri ve tedavisi her kadın için karanlık bir tünel gibi ancak yanınızda sizinle çalışan büyük bir ekip var. Bu nedenle tünelin sonunda çok parlak bir ışık sizi bekliyor. Asla korkuya, ümitsizliğe kapılmaya gerek yok meme kanseri sonrası güzel bir meme sizi bekliyor.